Diari Més

Comerç

Bona part dels paradistes del Mercat Central de Reus, a favor d'ampliar els horaris

El govern proposa obrir els dilluns i dissabtes al matí, i de dimarts a divendres en matí i tarda incloent-hi almenys alguns migdies

Una imatge d'arxiu de compradors a diverses parades.

parada, Mercat Central de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ampliació dels horaris d’obertura al públic que el govern de Reus vol aplicar durant el 2020 convenç «gran part» dels paradistes del Mercat Central, tot i que la mesura genera «diversitat d’opinions» i el col·lectiu té clara la voluntat que aquesta adaptació «es faci sense que afecti la vida dels treballadors». El canvi, de qualsevol manera, «hauria de venir acompanyat d’una modernització de les parades, que estan bé però algunes tenen més de 20 anys» i dur-se a terme «amb consens i dins d’uns límits: si els supermercats estan atenent de 9 a 21 h., nosaltres potser no podem arribar-hi».

El president dels paradistes del Mercat Central, Ildefons Vidal, explica al Diari Més que «la idea va en la línia de la posada a punt dels mercats que, des de fa uns anys, s’està fent a Catalunya» i que «a Reus, ni que les vendes siguin positives i tot vagi bé, penso que hi ha l’històric que ens està dient una cosa: o fem aquest canvi evolutiu o molts dels clients que tenim, per naturalesa humana, els perdrem i, si no hi ha un relleu, el negoci se’ns acaba». «Per tant», afegeix Vidal, «hem de pensar 10.000 fórmules per fer que això no ens passi», on «una és posar a punt totes les instal·lacions» i «una altra passa per adaptar els negocis als nous temps». «Així vendrem més? No ho sabrem si no ho provem. Jo crec que, d’entrada, les vendes es mantindran i que, a poc a poc, augmentaran clients i les faran créixer», conclou.

Que hi entrin bars o restaurants

El ple de l’Ajuntament va aprovar, en sessió del 20 de desembre i amb l’abstenció de la CUP, la creació d’un Consell Assessor de Mercats que, entre diferents funcions, guiarà aquest procés. El Consell està presidit pel regidor d’Empresa, Carles Prats, i integrat, segons detallava el govern, per membres del mateix Ajuntament, del Reus Mobilitat i Serveis i paradistes, i pot funcionar en ple o bé independentment per a cada mercat. Vidal explica que «hem buscat que hi hagués un paradista de cada sector per conèixer les dificultats que poden tenir, quina és la seva sistemàtica de treball i les problemàtiques que poden donar-se si el Mercat Central ofereix servei més hores». En aquest sentit, «l’horari proposat des de l’empresa gestora és obrir els dilluns al matí, de dimarts a divendres en matí i tarda, i els dissabtes al matí. I no tancar al migdia almenys alguns dels dies».

El president dels paradistes considera que, especialment la qüestió dels migdies, «és raonable depenent del negoci. La del migdia és una venda de consum immediat, de menjar al lloc. No és de comprar, per exemple, un tall de bacallà per anar a preparar-lo a casa. I si no tens aquest tipus de negoci, llavors des del meu punt de vista, pot ser absurd obrir». Això dibuixa dos escenaris. Per una banda, «cal assegurar bé quantes parades volen fer degustació», explica Vidal, i «l’altra opció, a veure si entra algú de fora, és la de restaurant o bar per potenciar el Mercat, que la gent pugui seure i hi hagi aquest servei» sense necessitat de tocar les parades. «El que està clar, penso jo, és que s’ha d’arriscar, modificar l’espai. Hi ha diferents focus i han d’anar de la mà», afegeix

Amb concessions vigents per més de 20 anys, «es busca el consens». Fins ara, «els qui hem estat en les petites reunions que s’han fet, poques, hem dit que estem disposats a fer els horaris però amb condicions concretes, que no siguin abusius». Per acabar de perfilar els marges d’obertura, «s’ha estudiat la població amb enquestes i s’han deduït dos tipus d’horaris. Ara falta triar quin farem i quin es complirà més. En tot cas, el que sigui ha d’adaptar-se a la societat».

A punt per la venda per internet

Una altra de les novetats que viuran aviat els Mercats Municipals de Reus és l’inici de les vendes per internet a través d’Ulabox, mitjançant l’aplicació mòbil. Vidal explica que «entre el Mercat Central i el Mercat del Carrilet hi haurà més de 15 negocis, estarà en marxa possiblement a finals del mes de febrer».

tracking