Diari Més

Media Ambient

Unes inusuals aus freqüenten la rotonda entre Bellissens i Mas Pellicer

Poc vistos a nuclis urbans i de dimensions notables, un grup d’esplugabous passeja des de divendres per la gespa i atrau l’atenció de conductors i veïns

En un primer moment, a la zona van pensar que eren ànecs.

Unes inusuals aus freqüenten la rotonda entre Bellissens i Mas PellicerDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presència, almenys des de divendres, d’un grup d’aus blanques i de dimensions poc usuals per a un entorn urbà, sorprèn els conductors que circulen per la rotonda que enllaça la zona de Mas Pellicer amb el campus de la URV, l’Hospital Sant Joan i l’avinguda de Bellissens. Els ocells, que passegen per la gespa i mengen, han cridat també l’atenció dels veïns del barri, que en un primer moment sospitaven que algú podria haver alliberat ànecs a la carretera. Després de veure imatges de les aus, Jonathan Alonso, tècnic de control de fauna i falconer de l’Aeroport de Reus, explica que «es tracta d’esplugabous», bubulcus ibis, que «es poden veure fora dels camps tot i que sempre és estrany que es trobin a una rotonda». Els esplugabous «segueixen els tractors en la seva feina perquè deixen al descobert insectes dels quals s’alimenten. Llavors, és possible que hagin segat i les aus hagin arribat aquí atretes per les màquines», afegeix Alonso.

El nom «ve perquè es poden veure als documentals d’Àfrica damunt dels bous, ja que s’alimenten dels seus paràsits» tot i que «van arribar a Espanya als anys 60, probablement amb una primera parella a Cadis, tot i que ja estan presents a tot el territori. Són de la família de les garses». A la rotonda s’han vist coincidir fins a tres exemplars d’esplugabous alhora, algun d’ells amb una anella a la pota. Alonso, gestor de Fauna&Halconeros que ofereix el servei de falconeria i control de fauna a l’aeròdrom reusenc, explica que «això significa que està marcat i, si l’anella és visible, vol dir que ha estat alliberat». «Possiblement va estar ferit i va refer-se en un centre de recuperació on el van marcar abans de deixar-lo anar, tal com es fa amb tots els exemplars», afegeix, i diu que «també pot ser que fos capturat en un programa d’anellament, on es marca qualsevol ocell que cau a les xarxes per estudiar els seus moviments si després se’ls observa».

A l’abocador de Corsa

Veure’ls «pot ser més o menys habitual» però «com a curiositat, a Tarragona s’intenta buscar un dormidor –un gran arbre o un conjunt d’arbres on s’agrupin diversos esplugabous per dormir– i no se’n troba amb facilitat. No se sap amb precisió on hi pot haver un i això és una cosa molt rara». Sí que es té constància que «un lloc de concentració on ses poden veure esplugabous alimentant-se és l’abocador de Corsa», a la partida de Mas Calbó, i «un altre punt és el centre de tractament de residus de Griñó que es troba ubicat al costat del peatge de l’AP-7 per la sortida de l’Aeroport».

La mateixa percepció comparteixen des del Gepec, grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans, on apunten que «sembla que siguin esplugabous» i que «hi ha una bassa amb àrids propers a l’autopista on hi ha un dormidor que compta amb uns 700 individus». No és el primer cop que la fauna s’acosta a la ciutat per aquest punt. Al 2018 s’hi van veure porcs senglars.

tracking