Diari Més

Justícia

Jutges i advocats demanen que s'obri el nou jutjat de Primera Instància 8 de Reus

El jutge degà i la degana del Col·legi de l’Advocacia de la ciutat veuen «essencial» el nou òrgan, que no es posarà en marxa el dia 31

El degà, al centre, i Ester Capella, en la inauguració d'Instància 7.

Jutjat Primera Instància 7 Reus, consellera justícia, Ester Capella, Diego Álvarez de Juan, degà dels Jutjats de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«El jutjat de Primera Instància número 8 ens aniria bé. Havíem començat ja a treballar per introduir-lo en l’engranatge dels set restants i el calendari de guàrdies estava preparat pensant que el 31 de desembre estaria en marxa. Reclamem aquest jutjat, és clar, perquè és essencial. Així li he fet arribar a la Generalitat, a la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia i així també ho demana la mateixa sala». Ho explica Diego Álvarez de Juan, degà dels Jutjats de Reus, en declaracions al Diari Més a pocs dies de la data en què hauria d’haver-se activat el nou jutjat de Primera Instància número 8 de Reus, el qual finalment no s’obrirà, com a mínim de manera imminent, tal com han confirmat fonts de la Generalitat.

El Departament de Justícia va remetre, al juliol, «una carta al govern espanyol» on manifestava la «necessitat» que el Ministeri «assumeixi la despesa» dels 14 nous òrgans aprovats a Catalunya al 2017 i dels 12 que es van aprovar a l’abril, segons detallen les mateixes fonts. Entre aquests últims hi ha Primera Instància 8 de Reus. La Generalitat apunta ara que el vuitè jutjat d’Instància «no el podrem posar en marxa» el 31 de desembre i que «no hi ha un nou calendari per a fer-ho». En idèntica tessitura es trobarien, doncs, altres 11 òrgans aprovats al territori.

Sobre Primera Instància 8 de Reus, Álvarez de Juan precisa que «el jutjat està aprovadíssim via Ministeri i via Generalitat. Ha estat sorprenent que, en un any i pocs mesos, se n’hagin creat dos de nous aquí: Primera Instància 7, que va obrir al setembre del 2018, i aquest. El compromís que hi havia per part de la Generalitat era que no es generarien jutjats que quedessin als llimbs, i tant el 7 com el 8 entraven dins d’aquest paquet». «Anava tot bé, s’havien iniciat les petites obres necessàries per allotjar-lo a l’edifici i el nou jutjat havia sortit a concurs per cobrir-lo amb un jutge», afegeix el degà, que diu que «cap al novembre, la Generalitat ja va informar que, com que no hi ha pressupostos nous i no se sap quan n’hi haurà, no podien dotar el jutjat de funcionaris ni obrir-lo el dia 31». En relació a la necessitat d’activació de l’òrgan, Álvarez de Juan valora que «el dèficit de jutjats, a tot el territori en general, és obvi».

Els que hi ha «es queden curts»

A Reus, «la Primera Instància ha estat pitjor perquè hi ha un volum de feina molt gran» tot i que «el número 7 ha ajudat, però el flux d’assumptes ja ha començat a endarrerir les resolucions». El problema, amb tot, no se cenyeix només a aquest àmbit. «A Instrucció tenim feina perquè només hi ha quatre jutjats i estan un cop al mes de guàrdia», afegeix el degà, que diu que «també hi ha hagut un repunt gran dels assumptes de violència de gènere i enguany ja s’han registrat 450 judicis ràpids, una xifra molt alta. I cal un tercer jutjat Penal». «L’avantatge és que, ara, la majoria dels jutges som titulars, i això dona estabilitat», conclou.

Coincideix amb ell la degana del Col·legi de l’Advocacia de Reus, Encarna Orduna, que expressa que «és necessari un jutjat d’Instrucció i un jutjat Penal. De Social, en tenim només un i va sobrecarregat. Ens quedem molt curts». La no activació de Primera Instància número 8 «és una pena perquè estàvem contents» i «ens han dit que potser es farà al 2020, però no és oficial i no hi ha dates», afegeix Orduna.

La situació té una repercussió directa en la ciutadania i és el «temps d’espera». «El problema és que el ciutadà ja ha assumit que els judicis són lents. Si et roben a casa teva i el judici és d’aquí a quatre anys, perds la confiança. Per definició, som lents, però no perquè siguem dolents o dropos, sinó perquè som pocs. Treballem força i ho intentem el millor possible», afegeix Álvarez de Juan, que recorda que «al meu jutjat només hi ha un lector de CD, no tenim wifi a l’edifici i l’ordinador de casa meva és més potent que el que tinc aquí».

tracking