Diari Més

Vergés: «Aquesta no era la millor solució fa 20 anys però ho és ara i per al futur»

La consellera de Salut rebutja valorar si el canvi al sistema de finançament va perjudicar el Sant Joan i assegura que «tindrà el que necessita»

Alba Vergés, al centre, amb la vicealcaldessa, l'alcalde, el regidor de Salut i el director de CatSalut.

Alba Vergés, consellera de Salut, Hospital Sant Joan ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alba Vergés, consellera de Salut, va comparèixer ahir a l’Hospital Sant Joan poques hores després que la Generalitat i el ple de Reus aprovessin el conveni que desencadenarà el traspàs dels serveis sanitaris reusencs a una entitat de dret públic gestionada pel CatSalut. Vergés va apuntar, en declaracions a la premsa, que el pas «dona una solució definitiva no només a l’Hospital de Reus sinó també a la primària de la zona gestionada per Sagessa i a Móra d’Ebre» i deia que «entenc que aquesta no era la millor solució fa 20 anys però ho és ara i ho serà al futur». «L’objectiu», expressava, «és prestar la millor atenció de salut, que és un servei fonamental i bàsic», i assegurava que el traspàs «enfortirà el sistema de salut de Catalunya» i permetrà «que a l’Hospital es pugui treballar».

La consellera, que va esquivar en fins a tres ocasions la pregunta sobre si el canvi al sistema de finançament que va aplicar la Generalitat quatre anys enrere és responsable de la situació econòmica de l’Hospital que motiva ara el seu traspàs, va acabar apuntant que «es va fer al conjunt del sistema de salut. Hem de finançar d’igual manera, només corregint els factors territorials, els d’estructura o de complexitat. I aquest és el repte que tenim en aquests moments».

«Hem acabat ja amb tota una època on la Generalitat es trobava escanyada i el que més patia eren aquells serveis que necessitaven molt, com el sistema de salut», afegia, i deia que «ara, tot això s’ha acabat i posem en la salut una absoluta prioritat per part del govern». «L’Hospital Sant Joan tindrà el finançament que necessita per ara i per al futur», assegurava des del centre sanitari.

L’etiqueta d’universitari

Vergés sí que accedia a assumir de manera pública el compromís «que l’Hospital Sant Joan, que és un hospital universitari, continuï treballant amb la Universitat Rovira i Virgili. Hi ha un lligam molt estret i continuarà sent així. Això ho estem treballant molt». Amb tot, el conveni que va aprovar-se ahir no reflectiria aquesta part en concret, cosa que havia aixecat crítiques per part de l’oposició durant el ple celebrat a primera hora.

Sobre els tres mesos de què la Generalitat disposa ara per arribar a un acord amb les entitats bancàries que van fer préstecs per a la construcció del nou Sant Joan, el director del CatSalut, Adrià Comella, detallava durant la mateixa compareixença que «hi ha un deute que està a nom de l’Hospital de Reus i el deute ha de canviar de titular, ha de passar a la Generalitat. Estem en el procés lògic i normal de negociació del canvi de deute. El procés està iniciat, està molt avançat i es pot esperar que dins d’aquest mateix mes de gener o a principis de febrer pugui culminar». «És lògic que qui té un deute l’hagi de pagar i no és en cap cas una clau de pas», concloïa.

Per la seva banda, la vicealcaldessa Noemí Llauradó explicava que «el municipi també tindrà la seva part de veu en el funcionament de l’entitat de dret públic que gestionarà a partir d’ara l’Hospital Sant Joan» i deia que «hem trobat l’encaix i ens sentim còmodes amb aquesta forma adaptada a la realitat del segle XXI».

En relació al model que s’ha triat per traspassar els serveis sanitaris, i que no passa per l’Institut Català de la Salut (ICS), Comella explicava que «l’ICS és una empresa que té metges i infermeres i personal sanitari, igual que la nova entitat de dret públic, que tindrà personalitat jurídica diferenciada. Tenim una diversitat d’empreses amb formes de governança diferents».

tracking