Diari Més

Municipal

El CatSalut absorbirà 2.420 empleats pel traspàs dels serveis sanitaris

Generalitat i ple de Reus aproven el conveni regulador, que aïlla del Cas Innova la nova entitat i obliga la FAE a deixar l’Hospital

La votació amb què els regidors del govern i el grup de Cs van aprovar ahir el primer pas per consumar el canvi de gestió.

ple Ajuntament Reus, Hospital Sant JoanOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conveni regulador entre la Generalitat, el CatSalut i l’Ajuntament de Reus per racionalitzar l’activitat assistencial del sistema públic de salut al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre va rebre llum verda, ahir, de manera paral·lela per part del Consell de Govern de la Generalitat i del ple de Reus, on va recollir 18 vots a favor (Junts per Reus, ERC, Ara Reus i Cs), sis en contra (PSC) i l’abstenció dels dos regidors de la CUP presents al saló, en sessió extraordinària i enmig d’un intens debat polític. El moviment precedirà el traspàs de l’Hospital Sant Joan, la primària de Sagessa i Ginsa a una nova entitat de dret públic, sota el nom Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp (SSJRBC) i que serà gestionada pel CatSalut. Una segona entitat, Salut Terres de l’Ebre (STE), es quedarà amb Gecohsa.

A partir d’ara, la Generalitat disposa de fins a tres mesos prorrogables per tancar «un acord satisfactori amb les entitats financeres que van concedir els préstecs per a la construcció de l’Hospital» el qual, en cas de no produir-se, comportaria l’extinció del conveni. El regidor de Salut, Òscar Subirats, reiterava ahir que la previsió és que no sigui necessari exhaurir el marge –durant el qual es constituirà també la nova entitat de dret públic SSJRBC– i que l’adquisició del Sant Joan es materialitzi «abans de sis mesos». Segons detalla el contingut íntegre del conveni, el qual ha pogut consultar el Diari Més, SSJRB comprarà a l’Ajuntament totes les accions de l’Hospital Sant Joan per «la quantitat d’un euro al comptat».

L’Ajuntament de Reus «assumirà la responsabilitat de pagament de les quantitats que es puguin derivar de les resolucions judicials de les diferents peces separades de les diligències prèvies que se segueixen al jutjat d’Instrucció número 3 de Reus», és a dir, la macrocausa Innova. De la mateixa manera, «si es produís un retorn o indemnització de quantia per contingències», entre altres, de responsabilitat comptable «o de qualsevol altre ordre», aquests fons s’haurien d’abonar a l’Ajuntament.

Les condicions dels treballadors

El pas de l’Hospital Sant Joan, Ginsa i tota la primària de Sagessa implicarà la subrogació de «2.420 persones», segons precisava ahir Subirats, «fins a 1.454 de les quals es corresponen amb treballadors de l’Hospital, altres 288 de Ginsa, 294 de fundacions –dins d’aquest grup hi ha els professionals dels CAP– i 44 del Laboratori de Referència del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre (LRCTTE)», a més de «340 de Gecohsa» que aniran a STE. Subirats insistia ahir en la seva exposició al ple que el conveni «garanteix» que el moviment es faci «amb les condicions actuals». La qüestió, amb tot, generava dubtes entre l’oposició pel fet que, tal com destacava la regidora socialista Sandra Guaita «el document parla d’optimitzar recursos i això, generalment, es tradueix en limitar despeses. Quan es limiten despeses, lamentablement, acostuma a repercutir en els treballadors».

Amb més exactitud, el redactat del conveni es limita a reflectir que «és voluntat de les parts que aquest procés no comporti pèrdua de llocs de treball» i que «en un màxim de tres mesos un cop signat el conveni els socis establiran un protocol de com es durà a terme el procés i com es funcionarà durant aquest període transitori». El regidor de Salut, que destacava que el document «es va començar a negociar fa tres anys i el contingut va quedar tancat el 28 de desembre» i afirmava que «s’hi ha treballat molt intensament en els darrers mesos», ha mantingut des que accedís al càrrec –com també ho havia fet anteriorment l’ara vicealcaldessa Noemí Llauradó– que la situació laboral dels empleats no es veurà afectada pel canvi de mans.

Alliberar espais

El traspàs al CatSalut implicarà, de retruc, que un cop «feta la compravenda, Sagessa i la Fundació per l’Acció Educativa (FAE) hauran d’alliberar els espais que actualment ocupen –que serien oficines– a l’edifici de l’Hospital Sant Joan de Reus en un termini màxim de 18 mesos» i «mentre duri l’ocupació dels espais actuals aquesta serà a títol gratuït». Al mateix temps, «en compliment dels contractes de lloguer actuals amb el CMQ, aquest alliberarà els espais que utilitza abans de finalitzar la pròrroga actual que venç el 20 de novembre de 2020». La finalitat és buidar l’edifici –la propietat del qual l’Ajuntament cedeix al CatSalut amb l’excepció del pàrquing, el qual queda en suspens mentre duri la concessió de la gestió a Reus Mobilitat i Serveis– d’activitat privada i municipal. Els serveis que hi desenvolupa l’Institut Pere Mata s’hi quedaran.

Obligatòriament, durant un període de 30 anys, el CatSalut ha de destinar l’immoble de l’Hospital Sant Joan de Reus a «finalitats sanitàries o de serveis socials, o activitats de docència i recerca complementàries relacionades amb aquestes» i, si no es fes així, «l’Ajuntament recuperaria la seva propietat» de forma automàtica. Passat aquest temps, els usos poden canviar però han de consensuar-se amb l’Ajuntament.

S’ampliarà la cartera de serveis

L’Ajuntament «portarà a aprovació una modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre béns immobles per tal que, a partir de l’any 2025 i següents, l’edifici de l’Hospital es beneficiï de l’exempció» i el CatSalut no el pagui. La nova entitat de dret públic ingressarà 25.244 euros d’anualitats pendents pels convenis de finançament de la construcció. La Generalitat assumirà els deutes del Sant Joan. Subirats apuntava ahir que tot plegat implicarà «mantenir la cartera de serveis» i mirar a una futura ampliació. L’Ajuntament assumirà les societats CMQ i Sagessa Assistència Sanitària i Social. L’extinció de fundacions implicarà trànsit de romanents i «el CMQ farà una cessió gratuïta de domini al Servei Català de la Salut de l’immoble en el qual es desenvolupa l’activitat sanitària de consultori local del barri Gaudí». Es crearà, igualment, una Comissió de Seguiment del Conveni que vol assegurar el compliment de la desena de clàusules que l’integren.

En Junta General Extraordinària i Universal de l’Hospital Sant Joan, abans de la celebració del ple, s’havia aprovat igualment la designació de l’actual director del Sant Joan, Mateu Huguet, com a gerent en funcions.

tracking