Diari Més

Infraestructures

Reus impulsarà un congrés d'aviació que tractarà el clima i la formació

L’esdeveniment se celebrarà a FiraReus al 2020 i pretén «projectar el potencial que tenim a través de tots els agents implicats»

Una imatge d'arxiu de les instal·lacions de l'Aeroclub.

Aeroclub, Reus, AeroportOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De cara a aquest pròxim 2020, Reus organitzarà un «acte relacionat amb tot el sector de l’aviació que abordi tant els efectes climàtics com també la formació del CESDA o la tradició històrica de l’Aeroclub de Reus» i l’Aeroport. Ho explica al Diari Més la regidora d’Economia, Coneixement i Habitatge, Teresa Pallarès, que detalla que aquest esdeveniment tindrà «caràcter congressual» i es realitzarà a FiraReus. La finalitat és «posar en valor la tasca que s’està fent al CESDA, amb el nivell que surten els pilots, així com l’activitat que porta a terme l’Aeroclub» però també «tractar els temes que estan d’actualitat», entre els quals hi ha el de la petjada ecològica del transport aeri que la cimera del clima COP25 a Madrid ha col·locat recentment sota el focus.

La cita «encara s’està acabant de definir», precisa Pallarès, que diu que «ens donarà l’oportunitat de destacar, de manera conjunta i coordinada, tota l’activitat» que es realitza al municipi en l’àmbit de l’aviació i fer-ho «amb una participació directa de l’espai de FiraReus».

Impacte en el medi ambient

La intenció és que al congrés «es pugui generar debat sobre el tema aeronàutic i la seva vinculació a la ciutat de Reus» per tal de «projectar així aquest potencial que tenim, a través de tots els agents implicats, i generar espais per mirar cap a on anirà, al futur, el món aeronàutic, tot tenint en compte que la ciutat hi està molt relacionada», afegeix la regidora, que precisa que «s’han de posar molt en valor les innovacions que està fent l’Aeroclub i la tasca del CESDA i el grau universitari en aviació comercial». «Volem posar la nostra empremta en l’intercanvi d’idees sobre el que ha de venir», apunta, i diu que «estem en fase de programació» i que «es parlarà sobre medi ambient, sobre clima, de l’impacte de l’aviació comercial des d’un punt de vista de sostenibilitat. Vol ser un espai de reflexió sobre la qüestió aeronàutica com un valor més que té la ciutat de Reus, sota el paraigua del Parc Aeronàutic que ens permet aportar coses». El congrés encaixa en la voluntat d’obrir FiraReus a nova activitat i potenciar els espais de què disposa l’edifici i que «poden acollir esdeveniments a l’entorn del sector aeronàutic».

La marca Parc Aeronàutic

Al juny del 2017, l’Ajuntament va anunciar, en un acte realitzat a l’Aeroclub, la creació de la marca Parc Aeronàutic Reus, orientada, tal com es va expressar en aquell moment, a «convertir l’entorn de l’Aeroport en un pol d’atracció d’inversions i empreses del sector de l’aviació». Des de llavors fins ara, segons concreta Pallarès, «l’Aeroclub ha fet una inversió important en un nou hangar, on hi ha hagut una col·laboració important de l’Ajuntament per tal que tiri endavant, sempre tenint en compte que hi ha unes limitacions òbvies i una supervisió per part d’Aena i d’Aesa», i «igualment treballant conjuntament, el CESDA continua generant graduats universitaris com a pilots i això ens fa estar molt ben mirats a nivell d’Europa, tant que anem a un 100% d’ocupació i s’està invertint en nous aparells per volar». Ara, «hi ha experiències en marxa, impulsades per l’Aeroclub, sobre drons pel que fa a titulacions».

Tot i que, al moment de donar-se a conèixer el Parc Aeronàutic de Reus, es va avançar l’encàrrec d’un projecte que havia de veure la llum a finals del 2017 i guiar les accions vinculades a la marca des de principis del 2018, aquest no s’ha arribat a presentar, com a mínim, de manera pública ni s’ha difós cap acció consumada específicament sota el seu segell. Pallarès valora, amb tot, que «sí que hem obert un camp on es poden generar sinergies». «La marca Parc Aeronàutic vol dir, d’alguna forma, posicionar Reus com una ciutat aeronàutica. Ara, disposem d’un espai de col·laboració en l’atracció d’empreses aeronàutiques. Estem en temes smart i la marca també és una garantia», afegeix la regidora, que diu que «el que es va establir en aquell moment eren les bases perquè el potencial que hi ha es pugui anar desenvolupant en funció del moment i de l’oportunitat».

tracking