Diari Més

Patrimoni

La campana de la Sang de Reus es restaurarà i sonarà de nou per Setmana Santa

La Reial Congregació inicia una recollida fons per aconseguir els 6.000 euros que costa la intervenció

Fa 15 anys que la campana, en estat delicat, no s'utilitza.

La campana de la Sang de Reus es restaurarà i sonarà de nou per Setmana SantaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus impulsa la campanya de recaptació de fons Salvem la Campana del temple de la Sang amb la finalitat de «tornar a posar en funcionament la campana que corona l’església», la qual «fa 15 anys que està fora de servei». L’objectiu és recollir, a través de donatius, els 6.000 euros que costarà «rehabilitar el cloquer, molt deteriorat pel pas del temps, i el jou de volteig, garantint-ne la durabilitat estructural» així com «netejar la campana, instal·lar-hi una electromassa i també automatitzar-ne el funcionament». El Clavari de la Sang, Francesc Pardo, detalla que «volem que el projecte estigui enllestit coincidint amb la Setmana Santa del 2020». La Reial Congregació ha generat un número de compte bancari on tothom qui vulgui pot ingressar donatius: ES47 2100 0010 3802 0206 3210.

Des de la Sang expliquen que «a principis de segle, el so de la campana va deixar de ressolar al cel de la nostra ciutat: l’estat de conservació del cloquer i del mecanisme de funcionament no en garantia un ús segur». Ara, l’entitat vol «recuperar la funcionalitat d’aquest element patrimonial que dona identitat a la plaça des que al segle XVII s’hi va instal·lar la primera campana», perquè «recuperar el so de la campana és recuperar també part de la nostra història, la tradició i cultura popular».

El pas de la guerra es va endur les dues campanes que constaven a l’inventari de l’entitat del 1829. L’any 1941, i gràcies a un gran esforç econòmic i tècnic, es va encarregar, fabricar i instal·lar una nova campana que ara es troba ubicada al punt més alt del temple, però que fa uns 15 anys que està fora de servei.

A processó, missa, morts i festa

El nou mecanisme de funcionament permetrà que la campana, de forma automàtica, marqui les hores i toqui a processó –indicant quan el Sant Crist de la Sang surt del seu temple titular o de la prioral de Sant Pere–, a missa, a difunts i a festa major. Salvem la Campana del temple de la Sang està «concebuda des del respecte a tots els veïns de la plaça i dels voltants». Per això, «la campana només sonarà des de les 9 a les 21 h.». La Reial Congregació va iniciar fa uns mesos, tal com va avançar el Diari Més, els tràmits perquè el temple sigui un Bé Cultural d’Interès Local. Diumenge 22 de desembre hi haurà el XXIV Concert de Nadal a la Sang, XXI in memoriam Santiago Buqueres, a càrrec de l’Escolania, el Cor Jove i la Capella dels Cantors de la Reial Congregació.

tracking