Diari Més

Patrimoni

Casa Navàs reconstruirà la seva façana amb les seves pedres originals

S’han inventariat deu peces que es van destruir durant la Guerra Civil

Una de les pedres recuperades.

pedres recuperades, Casa navàs, reusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Casa Navàs de Reus recuperarà l'aspecte original de la seva façana modernista. De moment, s'han recuperar deu pedres decorades que es van destrui durant la Guerra Civil. Aquestes s'estan inventariant i catalogant per després fer-ne rèpliques iguals.

Durant la Guerra Civil, la capital del Baix Camp va ser una de les ciutats més bombardejades. Un dels artefactes va impactar directament contra la Casa Navàs i va destruir els sostres de la segona planta, el capcer i la torre. Ara, els propietaris de l'edifici, l’empresari Xavier Martínez i l’hereva Dolors Blasco,han decidit restaurar els efectes de la guerra i recuperar dos emblemes de la casa com són la torre i el capcer.

Restauradors amb una àmplia experiència en el sector han començat els treballs de reconstrucció de l'edificimés emblemàticde l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.

El primer que s’ha fet és recopilar totes les pedres originals repartides per diversos masos de la família Font de Rubinat. En concret s’han trobat deu peces treballades amb decoracions. D’aquestes, cinc corresponen a la façana, principalment són de la cornisa i encara hi ha el dubte si alguna d’elles formava part de la torre. Les altres cinc són del capcer. També hi ha diverses peces treballades amb formes rectes que formaven part de carreus de forma prismàtica i cornises més rectes que no es van fer servir en la primera reconstrucció.

Quan la bomba va impactar sobre la Casa Navàs, els propietaris d'aquell moment, Joaquim Blasco i Maria Font de Rubinat,van guardar les pedres en un dels edificis que tenien al carrer de la Presó i a poc a poc les van anar traslladant amb carro als masos que la família tenia als afores de la ciutat. Des d’aleshores les peces han estat repartides per aquests terrenys. Ara, 80 anys més tard, la propietat ha decidit ajuntar-les per catalogar-les i garantir-ne la futura conservació.

tracking