Diari Més

Andrés Martos: «El porc s'ha encarit fins a un 50% respecte el Nadal passat»

El carnisser afegeix que els ossos són els productes carnis més venuts fins ara

Imatge de la parada Casa Pladevall al Mercat Central.

Casa Pladeval, Mercat Central, Reus, Nadal, menjarOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dels productes alimentaris predilectes per aquestes dates festives, destaquen el lluç, el rap, els ossos per fer caldo i els rovellons. Com a novetat d’aquest Nadal, Andrés Martos, de la carnisseria El Maño, afirma que «el porc és l’aliment que més s’ha encarit, a causa de la pesta dels porcs a la Xina, on per la falta d’oferta, el compren aquí a un preu molt elevat». Aquesta epidèmia que s’ha estès pels països asiàtics, porta a una gran exportació d’aquest tipus de producte. Martos afirma que la situació ha provocat que aquest aliment «s’hagi encarit fins a un 50% respecte a l’any passat».

Tot i la gran varietat de propostes culinàries, al Mercat Central hi ha d’algunes que en destaquen per ser les més cotitzades en l’època nadalenca. Martos afirma que els productes carnis més venuts són els que s’utilitzen per fer caldos, ja que un dels plats principals són les sopes de galets. Destaquen doncs els ossos i la cansalada. Per a les festes, el peix és una de les opcions preferides de les famílies. Aquest acostuma a pujar quan s’apropa el Nadal, i per això en alguns casos la gent opta per comprar-lo amb una mica d’antelació. A la parada de la Peixateria Pessic ja han començat a notar un augment de vendes. Paqui Lafuente, dependenta del comerç explica que «tot i que pel marisc encara és aviat, ja que s’acostuma a comprar fresc, ja es comença a fer notable l’augment de venda de lluç i rap». Encara que moltes famílies opten pels menjars típics casolans, elaborats pròpiament, d’altres prefereixen la comoditat dels menjars preparats. Verónica Giménez, de la parada de Casa Pladevall, afirma que «ja hi ha un gran nombre d’encàrrecs de canalons i rodons». Afegeix que «també s’estan venent bastant el paté i el pernil salat, tant tallat com la pota sencera». De les fruites, Ana Maria Falgas, de la parada de La Cooperativa de Cambrils, explica que «encara són protagonistes les mandarines, molt bones d’aquesta zona, encara que es preveu que per la setmana que ve s’apuntalin les vendes de pinyes».

Per últim, un dels aliments estrella són els bolets, ja que com afirma en Pere Margalef, de la parada Cal Pere, «es tracta d’un producte que combina amb tot, i que s’utilitza en gran varietat de plats elaborats, ja pot ser en pasta, carns...». Afegeix que «enguany trobem abaratit el fredolic, ja que ha sortit molta quantitat». Però, el predilecte és el rovelló, que ocupa més de la meitat del total de les vendes. El segueix el rossinyol, el camagroc, la trompeta i el cep. Margalef també vol destacar que «a diferència dels últims 12 anys, la gent ha vingut a encomanar bolets». Encara que queda poc més de dues setmanes perquè comencin oficialment els menjars especials, els comerços ja noten que el volum de vendes puja. La gent s’afanya a comprar aquells productes que sap que necessitarà i que es conserven bé, i encarrega aquells d’imprescindibles que escassegen.

tracking