Diari Més

Judicial

L'Ajuntament de Reus recorrerà al Suprem la nul·litat de l'adhesió a l'AMI

El govern considera que el TSJC fonamenta la sentència en arguments «incoherents i incongruents»

Una imatge d'arxiu de la façana del palau municipal.

Ajuntament ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus presentarà, al Tribunal Suprem, un recurs de cassació contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha confirmat l’anul·lació de la seva adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). El TSJC ha rebutjat així un recurs anterior presentat per Ajuntament i l’AMI contra la resolució emesa al 2017 pel jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Tarragona i que també deixava sense efecte l’adhesió. La sentència del TSJC ha estat notificada a l’Ajuntament aquest dilluns 9 de desembre.

El govern municipal considera que el TSJC «no ha escoltat els raonaments de l’Ajuntament» i que els arguments en els quals es basa per la seva resolució són «incongruents» i «incoherents». De fet, si bé la sentència posa en dubte la legitimitat de l’Ajuntament d’estar adherit a l’AMI pel fet de no tenir aquesta un objectiu que encaixi estrictament amb les competències municipals, «la raó de ser de l’AMI és precisament l’adhesió dels municipis associats, motiu pel qual el consistori ha pres la decisió de presentar el recurs per continuar adherit a l’associació», tal com expliquen des de l’Ajuntament en un comunicat.

En el recurs presentat al 2017 –arran d’un acord pres al ple del febrer d’aquell mateix any– i que ara ha estat desestimat, l’Ajuntament posava sobre la taula «una sentència anterior del Tribunal Suprem en què aquest es manifestava en una línia similar i on posava de relleu que, si una entitat està legalment constituïda, contribuir-hi econòmicament forma part de les atribucions dels seus integrants». Un argument, aquest, que l’Ajuntament entén que «és vigent en aquest cas i que avala que una administració local pugui estar adherida a una entitat com l’AMI que està legalment constituïda i que té precisament com a socis els ajuntaments».

L’adhesió a l’AMI l’havia aprovat l’Ajuntament en sessió plenària del juliol del 2015. El TSJC l’ha anul·lat perquè considera que sobrepassa l’àmbit de les competències locals que pertoquen a l’Ajuntament i recorda que «la impugnació va dirigida contra un acord municipal que suposa una despesa pública, que afecta tots els ciutadans del municipi». L’Ajuntament havia anunciat ja temps enrere la determinació de no seguir pagant la quota a l’AMI fins haver obtingut una sentència ferma sobre la relació entre ambdós.

La CUP crida a la desobediència

En un comunicat, la CUP recorda que «la sentència actual, parteix d’un recurs contenciós presentat pels quatre regidors de Ciutadans de l’anterior mandat i Societat Civil Catalana el setembre de 2015 després de l’acord de ple que el 13 de juliol d’aquell any va avalar l’entrada de Reus a l’AMI. En aquell moment, la CUP, ERC, i JxCat i Ara Reus van posicionar-se a favor de l’entrada a l’AMI apel·lant la majoria independentista existent al plenari». Al 2017, en la votació sobre el recurs a la primera sentència, la CUP es va abstenir i «va criticar i va constatar la poca valentia i determinació del govern en haver anunciat, ja fa temps, la determinació de no continuar pagant la quota a l’AMI fins haver obtingut una sentència ferma sobre la relació entre ambdós organismes». Ara, «segueix amb el mateix posicionament i apel·la a la desobediència institucional» i crida l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la vicealcaldessa Noemí Llauradó a «lluitar per seguir formant part d’aquesta entitat».

tracking