Diari Més

Societat

La cavalcada dels Reis Mags de Reus comptarà de nou amb un Baltasar «de veritat»

L’Associació de Senegalesos de Reus col·laborarà aportant integrants a la comitiva i els patges

Un dels patges del rei Baltasar, l'any passat, a la Casa Rull.

La cavalcada dels Reis Mags de Reus comptarà de nou amb un Baltasar 'de veritat'Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus tornarà a tenir, aquest Nadal, un Baltasar de veritat. L’entitat Casa Nostra Casa Vostra va recordar ahir, durant el rellançament de la campanya #BaltasarDeVeritat per prescindir de les cares embetumades en la Nit de Reis, que la ciutat ja va abandonar aquesta pràctica l’any passat i que ho va fer a través de la col·laboració activa de persones refugiades. Fonts municipals confirmen, en el mateix sentit, que enguany tampoc no es recorrerà a les cares pintades en la cavalcada de Reis i que «Baltasar serà negre, així com també ho serà la seva comitiva».

En aquesta línia, i segons concreten les mateixes fonts, s’ha arribat a un acord amb l’Associació de Senegalesos de Reus per tal que intervinguin en l’organització i en el desenvolupament d’aquest tradicional acte. Paral·lelament, es manté contacte amb altres col·lectius dins els quals hi hagi persones negres i que igualment vulguin fer la seva aportació a la cavalcada. L’any passat, hi havien pres part CEAR i Reus Refugi.

Una vintena de persones

Des de la regidoria de Cultura precisen que «es treballa perquè tota la comitiva del rei negre, i no només el rei o els patges, ho pugui ser». Això implicaria «la participació d’una vintena de persones». El regidor Daniel Recasens valora que «la regidoria ho té clar, estem d’acord amb la campanya per tenir un #BaltasarDeVeritat i a la ciutat hi ha entitats i associacions suficients perquè així sigui. Per això, avancem en aquesta línia».

A través de la campanya #BaltasarDeVeritat, Casa Nostra Casa Vostra busca que «aquest Nadal totes les cavalcades de Catalunya deixin de banda el betum i tinguin un rei i uns patges de debò». Pe raixò, «un mapa actualitzarà el registre de tots els municipis que s’hagin compromès a eliminar les pràctiques racistes de la cavalcada i que tinguin un #BaltasarDeVeritat». El mapa es publicarà al web casanostracasavostra.cat i a les xarxes de l’entitat, i s’anirà elaborant a mesura que s’hi afegeixin municipis.

L’any passat, segons dades de Casa Nostra Casa Vostra, fins a 32 de les 43 capitals de comarca de Catalunya ja van deixar de fer servir pintura per a la figura del rei negre. L’entitat busca l’aboliment de «la pràctica del blackface, que és racista i té orígens colonials».

tracking