Diari Més

Comerç

Els marxants de Reus s'ajusten a l'ordenança i abandonen la venda d'animals

L’última parada ofereix des de fa poques setmanes articles de cura de les mascotes i una altra ja s’havia passat a plantes a l’estiu

Una imatge d'arxiu del Mercat de Marxants de Reus.

Mercat de Marxants de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Mercat de Marxants de Reus ha deixat de comercialitzar animals vius en compliment de l’Ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana, que va entrar en vigor a l’abril i que en prohibeix la venda ambulant. Al moment d’aprovar-se la nova normativa municipal, dues parades oferien mascotes, ambdues els dilluns i dissabtes al voltant del Mercat Central.

Per a totes dues Reus Mobilitat i Serveis va obrir, segons detallen fonts municipals al Diari Més, un període de tres mesos dins del qual els paradistes van poder sol·licitar tant el canvi del tipus d’articles que venien com també una moratòria d’un any en la materialització d’aquest canvi. Una de les parades va realitzar el pas i a l’estiu ja havia consumat la transformació per despatxar plantes. L’altra ha deixat de vendre mascotes ara fa tres setmanes, després que «se li recordés» el detall de l’ordenança, i ofereix ara productes vinculats a la cura dels animals.

En concret, l’article 17 del text preveu que «està prohibida la venda d’animals de forma ambulant ja sigui fixa o temporal o periòdica, llevat de fires i certàmens autoritzats d’acord amb la legislació vigent; així com utilitzar-los al carrer amb finalitats comercials». L’aprovació de la normativa va generar, d’entrada, preocupació entre almenys un sector dels paradistes, que consideraven que la presència de mascotes «portava moltes persones joves al mercat». I va comportar, igualment, un cert descontentament entre alguns dels qui han hagut de fer la conversió del negoci i que consideren complicat l’encaix a partir d’ara.

El regidor de Medi Ambient, Dani Rubio, concreta en aquest sentit que «demanàvem que les parades s’anessin reconvertint per adaptar-se a l’ordenança i a un acord en defensa dels animals que va ser transaccionat per tots els partits polítics», i explica que «volíem que, on abans hi havia animals, hi hagués pinso, peixeres, gàbies o altres elements diversos relacionats amb els animals però no els animals». Rubio precisa que «veiem que, a Reus, el que s’està obrint recentment són negocis que complementen a l’animal. Tenim perruqueries que són específicament per als gossos, botigues de roba per a les mascotes. Tenim, fins i tot, una fira, el Bestial, on el centre no és només la compravenda de l’animal. Això vol dir que hi ha un nínxol de mercat que es pot explotar i que fa deu anys potser no hi era». I insisteix en la necessitat de «fer pedagogia de les adopcions: hi ha centenars d’animals que estan esperant una llar. A partir d’aquí, és clar que se’ls hi poden vendre tots els elements que els acompanyen, i això sí que pot ser un negoci».

El procés d’aprovació de l’Ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana va transcórrer en paral·lel a l’adjudicació de 25 noves parades a l’entorn del Mercat Central i el Mercat del Carrilet, on ja es va tenir en compte la regulació sobre els animals per tal que no s’instal·lessin més punts de venda. El fet que es deixin de comercialitzar animals vius completa ara el desplegament de l’ordenança.

Botigues i centres de cria

Pel que fa a la venda i manteniment d’animals en establiments, l’ordenança contempla que els locals de venda i centres de cria han d’oferir els animals desparasitats i esterilitzats o amb prescripció contractual d’esterilització, així com identificats. Han de mantenir-se a un lloc adequat, «allotjats, abeurats i alimentats correctament» i no es poden exhibir als aparadors de les botigues. Els establiments de venda d’animals salvatges en captivitat han de col·locar un rètol en un lloc visible on constin els riscos per a la salut de les persones i que el manteniment en condicions no naturals per a la seva espècia pot suposar patiment.

tracking