Diari Més

Salut

L'ICS no reforça el CUAP Sant Pere tot i reconèixer l'augment de càrrega

Compta 3 visites més al dia per infermera del torn nocturn des de l’ampliació però USITAC diu que són més i vol contractacions

Una imatge d'arxiu de la façana del CUAP Sant Pere.

L'ICS no reforça el CUAP Sant Pere tot i reconèixer l'augment de càrregaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les infermeres del CUAP Sant Pere suporten, des que va obrir-se al públic l’ampliació de les instal·lacions, un «increment del nombre de visites» que atenen sense que hagi tingut lloc cap nova incorporació a la plantilla. Així ho reconeix l’Institut Català de la Salut (ICS) en una carta signada pel director gerent, Josep Maria Argimon, i adreçada al sindicat USITAC, que ha denunciat ja en reiterades ocasions la problemàtica i que lamenta ara que l’augment de feina «està fent que infermeres es plantegin demanar el trasllat a un altre centre abans que aquesta situació les condueixi a una baixa laboral per la pressió a la qual estan sotmeses».

En l’escrit a nom d’Argimon, l’ICS xifra la càrrega afegida en «tres visites per infermera i nit» i assegura que «es pot assumir perfectament» sense que sigui necessària la incorporació de més treballadors. USITAC, que continua reclamant tres infermeres per torn durant la nit i no les dues que hi ha ara, titlla d’«incoherents» les estadístiques de l’ICS i recorda que «quan una de les dues infermeres surt amb el metge a un domicili, a la nit, al centre se’n queda una de sola per tenir cura de tots els pacients. Si ha de fer una placa, o ha d’atendre una ambulància, el control es queda sol per força». El sindicat insisteix que «al CUAP no es va fer una reforma sinó una ampliació que implica l’atenció a més pacients i més boxes, i per això es va crear un control d’infermeria similar al d’un hospital» i pregunta «quan les infermeres no aguantin i marxin, què faran? Tancar el CUAP?».

Uns 49 usuaris a aquesta franja

L’ICS precisa, en la carta, que «la remodelació del centre per si sola no té per què implicar un increment proporcional del nombre de població atesa», tot i que el mateix Institut havia concretat al Diari Més un augment del 20% en aquest sentit. Fa referència, a més, a unes dades «recollides entre gener i octubre del 2019» sobre la quantitat de visites que rep el CUAP i diu que «la mitjana de visites diàries del torn de nit –de 20 a 8h.– té un mínim de 34 i un màxim de 63,4, és a dir, una mitjana total de 48,4 visites diàries en el torn nocturn i que s’atenen amb una plantilla de tres metges i dues infermeres». «Durant el mateix període de 2018», prossegueix el document de l’ICS, «aquesta mitjana va ser de 42,02 visites al dia en torn nocturn». Les dades, «ens porten a que cada infermera en tot un torn nocturn, de les 20 a les 8h., ha passat d’atendre una mitjana de 21,01 visites el 2018 a 24,2 visites el 2019», detalla l’escrit, que valora que «encara que ha pogut tenir lloc un possible increment del nombre de visites després de les obres de remodelació del centre, l’increment de la càrrega no justifica més plantilla». A l’octubre ja es va aplicar un ajust als horaris del personal per no contractar-ne més.

Per al sindicat, «les dades no tenen sentit i no sabem d’on surten». USITAC critica que «s’hagi fet una inversió per ampliar serveis però, després, no hi hagi personal que els doni» i alerta que «aviat serà època de grip i això generarà més visites sense que hi hagi prou professionals».

tracking