Diari Més

Mobilitat

El Raval de Santa Anna aprova el primer cap de setmana sense cotxes

Els veïns i botiguers valoren positivament el primer cap de setmana de la prova pilot i creuen que en tres mesos es demostrarà si ha de ser definitiva

Tram de carrer tancat per l'afectació de la nova mesura al raval de Santa Anna

Raval Santa Anna, trànsit, peatonsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El raval de Santa Anna ha passat el primer cap de setmana tancat al trànsit. Aquesta nova mesura es va estrenar el passat divendres 29 de novembre i la valoració general dels veïns és força positiva. Gairebé tots coincideixen que l’ús exclusiu del raval als vianants afavoreix el comerç i permet una certa comoditat als usuaris i sobretot a les famílies que acostumen a passejar pel centre. La reducció de la contaminació, tant atmosfèrica com acústica és també un altre punt a favor.

A la presentació del projecte, l’Ajuntament va assegurar que aquesta prova pilot és una idea sorgida directament dels propis botiguers. Els comerços de la zona, encara que admeten que és aviat per fer un balanç definitiu, estan d’acord en que pot ser una mesura que revitalitzi i aporti més caliu al centre de la ciutat. Entre les opinions, sorgeix sovint la comparativa amb altres ciutats que tenen també implantada aquesta estructura i que resulta tot un èxit. El propietari del comerç Santi Per, Roger Moix, assegura que «a moltes ciutats europees, el nucli antic és zona per a vianants i funciona, la gent s’adapta ràpid».

Per altra banda, hi ha negocis com el pàrquing Simonet que es troben perjudicats pel canvi. El propietari d’aquest, assegura que és una mesura notificada i executada sense suficient temps previ i que porta molta problemàtica als usuaris dels seus aparcaments. A més, el projecte comporta la necessitat de modificar la direcció de l’entrada al pàrquing i, per tant, una gran inversió de capital per part de l’empresa.

Altres comerços troben que és una bona proposta i que la prova pilot demostrarà si efectivament ha de ser definitiva. Estan a l’espera, doncs, de com transcorren aquests tres mesos de campanya de Nadal per veure l’afectació global del tancament.

Alguns veïns estan d’acord que l’ús exclusiu del raval als vianants permet una ciutat amb un centre més acollidor, tranquil i atractiu. Molts d’ells assenyalen que la contaminació tant acústica com atmosfèrica era molt elevada i que, d’aquesta manera, queda més controlada. A més, s’eviten així els embussos que s’acostumen a provocar a la zona, per l’acumulació de vehicles a hores punta.

La propietària de la tenda Som Sis, Gemma Gual, afirma que «a la gent d’aquí els agrada molt passejar pel centre, i amb aquesta nova proposta, si vas en família i amb nens, ja no has d’estar vigilant que no traspassin, i la vorera d’aquesta manera es fa més ampla. Tot plegat queda molt més bonic, tancat». Alguns reusencs, però, consideren que el raval de Santa Anna no és tan cèntric ni té suficient excés comercial per haver-lo de tancar. A més, l’accés amb cotxe ara resulta molt més complicat. Àngela Moreno, clienta habitual diu que «està bé que el centre sigui per als vianants però en aquesta zona no cal. Per arribar en cotxe és un inconvenient. No hi ha un excés de comerç aquí per aquesta mesura».

Els botiguers que estan a favor, però, destaquen la necessitat d’una valoració posterior a la campanya de Nadal per poder decidir si aquesta ha de ser una mesura definitiva i que el raval de Santa Anna quedi permanentment tancat al pas de vehicles. Una obra que consideren que no és gaire difícil, ja que només s’hauria d’anivellar la vorera.

«Em sembla bé que es faci una prova pilot perquè provant es veurà realment si això val la pena o no» afirma Roger Moix.

tracking