Diari Més

Medi Ambient

Tres avingudes de Reus superen el nivell màxim de soroll permès

El Mapa de Capacitat Acústica i el de Soroll veuen excessos a la zona de Països Catalans, Sant Bernat Calbó i President Macià

Una imatge de l'avinguda dels Països Catalans.

Països Catalans, ReusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria de la població de Reus que s'exposa diàriament a «nivells d'immissió de soroll superiors al màxim permès» es troba ubicada a les «artèries principals del municipi, com l'avinguda dels Països Catalans, la de Sant BernatCalbóo l'avinguda del President Macià». Així ho recull el Mapa de Capacitat Acústica, aprovat definitivament aquest mes de novembre i que fa referència al Mapa de Soroll que ja havia rebut llum verda a finals de juny. El nou document és una «eina per evitar, prevenir i reduir la contaminació acústicaa la queestà exposada la població i preservar i millorar la qualitat acústica al territori».

Les línies de ferrocarril que transcorren pel nord de la ciutat i l'Aeroport són altres infraestructures que s'identifiquen al mapa com a fonts de soroll, així com les activitats festives o industrials que es localitzen a la zona nord-est de Reus, el polígonTecnoparc, l'AgroReuso el CIM del Camp.

El veïnat de l'entorn d'aquestes tres avingudes és conscient del soroll però l'entén com una part inseparable del trànsit que impliquen les principals vies del municipi. La presidenta de l'Associació d'Amics del barri Fortuny,PepitaRoig, explica que a Sant BernatCalbó«les molèsties pel soroll novenende la circulació com a tal sinó dels semàfors: quan els cotxes s'aturen i reprenen la marxa sempre és més problemàtic que quan simplement van endavant». Indica, també, quea l'entorn dela via, «per exemple a la zona de Pintor Fuster o dels Velers, s'han denunciat cíclicament carreres de cotxes». Al seu torn, des de l'Associació de Veïns del Santuari, el presidentRamónPalmerínapunta que «el que més soroll genera són les bandes que fan que els cotxes no circulin a molta velocitat. Però són bandes molt necessàries per seguretat i és preferible que hi siguintot i que comportinun so que, d'altra banda, no és tan molest». Per la seva part, la presidenta de l'Associació de Veïns del barri Immaculada,EsperanzaTorrijosexpressa que «Països Catalans és una avinguda per on, cada dia, passem molta gent. Això implica soroll de circulació, clàxons i, de vegades, congestió». «A l'hivern, amb les finestres tancades, segurament el problema no és greu. Però és una cosa diària i que, a l'estiu, es nota. Quan no és una frenada, és algú que passa amb la música molt alta. I és perquè és una avinguda per on travessen molts vehicles», conclou. El PAM 2019-2023 inclou diverses mesures orientades a limitar els sorolls.

El Parc de la Festa o els polígons

Pel que fa a la zonificació, el Mapa de Capacitat Acústica dibuixa com a sectors que requereixen una protecció alta contra el soroll el CampusBellissensi l'Hospital Sant Joan, així com les àrees residencials. En un segon apartat, el de sectors que accepten una percepció mitjana de sorolls, hi ha els habitatges que conviuen amb infraestructures – la part compresa entre la variant de Reus i l'avinguda de Salou– i el sòl d'ús terciari. Admeten més soroll específicament el Parc de la Festa i els polígons.

tracking