Diari Més

Violència de gènere

Reus recorda la Kelly en el Dia contra la Violència envers les Dones

La directora de l’INS Salvador Vilaseca demana la «col·laboració conjunta des de diferents àmbits per eliminar aquesta xacra»

La directora de l'INS Salvador Vilaseca, Montse Plans.

INS Salvador Vilaseca, Montse Plans, ReusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus ha commemorat avui elDia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones amb una jornada desenvolupada al Conservatori de la Diputacio i que, sota el títol La violència sexual vers les dones, ara més visible, ha culminat amb un sentit homenatge a la Kelly, l’estudiant de 17 anys de l’INS Salvador Vilaseca que va morir assassinada per la seva parella, de 19, el passat 31 de gener. La directora de l’INS Salvador Vilaseca, Montse Plans, ha llegit un text on recordava que «la Kelly va arribar al centre el curs 2017-2018, quan tenia 16 anys, buscant un nou projecte de vida a Reus» i que «era molt alegre amb els seus amics i reservada a classe, on s’esforçava molt». Plans ha destacat la participació de la noia en una obra teatral organitzada al centre i ha apuntat que, quan la seva parella la va matar, «estudiava quart d’ESO, volia preparar-se per fer un curs de perruqueria i estètica o per entrar a la universitat».

El record de Kelly i d’aquest «fet terrible», que ha sumit en un silenci reflexiu l’auditori del Conservatori, vol servir per conscienciar tothom que «hem de treballar conjuntament des de diversos àmbits per eliminar la xacra de la violència masclista i que les dones tinguin les mateixes oportunitats que els homes», tal com ha valorat Plans, que ha lamentat el tractament que l’assassinat va rebre als mitjans de comunicació, tenint en compte que es tractava d’una menor d’edat. Al moment de produir-se l’assassinat, Kelly i la seva parella eren la víctima i l’agressor més joves entre els que s’havien donat aquest 2020.Des del 2014, de fet, no havia tornat a morir per la violència masclista una dona de tan curta edat. El succés va generar una allau de mostres de repulsa, a Reus i també arreu del territori, sorgides des de la comunitat educativa i que van alçar la veu contra la violència masclista.Plans ha llegit tres poemes de la poeta tarragonina i feminista Montserrat Abelló com a homenatge a la figura de Kelly.

«No afluixarem perquè no ens ho podem permetre»

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, també ha pres la paraula en la cloenda de la jornada per manifestar que «és la primera vegada que la Diputació té una presidenta dona. Hem hagut d’esperar dos segles perquè això s'aconseguís» i apuntar que «hem de continuar treballant amb totes les eines al nostre abast». «Els maltractaments i assassinats són la cara més visible de la violència, però moltes maneres de violència no es veuen», ha dit, i ha precisat que «a les dones, se’ns demana que ens responsabilitzem per evitar les agressions dels homes. Estem, encara, en una societat eminentment masclista. I no afluixarem perquè no ens podem permetre afluixar».

Per la seva banda, la regidora de Benestar de l’Ajuntament de Reus, Montserrat Vilella, s’ha referit a la mort de Kelly i va dir que «hem de retre homenatge a les dones que ho hem pogut salvar, a les dones assassinades. No és una cosa llunyana, també passa a Reus i volem que la ciutat faci memòria». Vilella també ha llegit la carta d’una dona violada i ha expressat que «el nostre repte és que les dones que han estat víctimes puguin passar de víctimes a supervivents».

tracking