Diari Més

Medi Ambient

El recinte de l'antiga Bionet a Reus és ara un abocador de runa i neumàtics

Sis mesos després que desaparegués la tanca, a les naus es diposita irregularment tot tipus de brossa

Restes d'obra, garrafes i capses de plàstic o parts de vehicles desballestats s'acumulen el complex.

El recinte de l'antiga Bionet a Reus és ara un abocador de runa i neumàticsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al maig, alguns trams de la tanca que envoltava la planta abandonada de Bionet, al carrer Adrià Gual del polígon Agro-Reus, van desaparèixer. Sis mesos després, de la reixa ja no queda ni rastre i el recinte, que també ha perdut les portes i barreres, roman totalment obert i s’ha convertit en un abocador irregular de runa i neumàtics. L’accés lliure ha propiciat que, a l’interior de les diferents construccions que conformen el complex –però també a la seva part més visible des del mateix carrer–, s’hagin començat a dipositar de manera descontrolada tot tipus de residus procedents d’obres i una gran quantitat de peces de vehicles desballestats. Entre la brossa resulta fàcil identificar, fins i tot, restes del trasllat d’algun comerç del centre que va canviar de local algunes setmanes enrere.

Totxanes, rajoles, aïllaments, parts de moqueta, llistons de fusta o canonades de plàstic s’acumulen a les naus de Bionet, on la instal·lació elèctrica ha estat saquejada i queden encara restes de l’activitat de l’antiga fàbrica de biodièsel. També hi ha multitud de sabates, garrafes i capses de cartró, i alguna safata de menjar precuinat i llaunes buides. A totes les naus hi ha grafits per dins i fora. Repartits al recinte es troben un seguit de forats al terra, sense cap mena de protecció i que no estan senyalitzats, del tot desapercebuts a primera vista, inundats per les darreres pluges i d’alguns metres de profunditat a què qualsevol pot acostar-se sense problema.

A l’espera del desmantellament

La planta va ser al 2017 escenari de diversos incendis que van deixar els dipòsits de biodièsel en situació molt precària. El vent dels últims mesos n’ha acabat de fer caure almenys un. Tot i que no concreten ara en quin punt es troba el procés, fonts municipals sí que detallaven al maig que «al 2016, l’Ajuntament ja va iniciar els requeriments a la propietat per netejar les instal·lacions i retirar els residus existents del solar, atenent els possibles riscos mediambientals i per a la seguretat de les persones que pot suposar l’estat d’abandonament de les instal·lacions». Tenint en compte «la falta de resposta», l’Ajuntament «té previst executar les obres de forma subsidiària» i «està treballant en la tramitació administrativa», precisaven llavors. Tirar endavant el desmantellament subsidiari de Bionet per «la falta de responsabilitat de la propietat» implicaria «una despesa aproximada d’uns 200.000 euros».

tracking