Diari Més

Municipal

Reus perseguirà la mendicitat «agressiva», «insistent» o que impliqui menors o discapacitats

El govern municipal adequa l'ordenança de civisme a una sentència del TSJC que exigia un redactat més concret

Una dona demanant almoina a clients d'una cafeteria, en una terrassa al centre de Reus.

almoina, mendicitat, reus, civisme, ordenançaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de Reus portarà al plenari del 29 de novembre la modificació de l'ordenança de civisme que, entre d'altres qüestions, vol prohibir la mendicitat «agressiva, insistent o intrusiva envers els vianants», que respongui a una estructura organitzada i que impliqui menors o discapacitats. L'alcalde, Carles Pellicer, ha explicat que així s'adeqüen a la sentència del TSJC que exigia més concreció en el redactat i que, alhora, reforcen la voluntat de vetllar per la convivència a la via pública. La modificació plantejada també concreta la prohibició d'anar despullat o amb el tors nu pel carrer, obliga a netejar amb aigua els orins dels gossos i prohibeix circular per la vorera amb patinets -a motor- i altres vehicles de mobilitat personal.

Després de les indicacions del TSJC sobre la regulació de la mendicitat, el govern de Reus planteja que l'ordenança detalli que «no es permet la mendicitat de forma agressiva, insistent o intrusiva envers als vianants, o bé que obstaculitzi el lliure trànsit per les vies o espais públics, o que respongui a una estructura organitzada». També, que «no es permet la mendicitat que es practiqui de forma directa o indirecta amb menors o persones amb discapacitat o acompanyant-se d’aquests, dins el conjunt del terme municipal».

La regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vàzquez, ha insistit que la sentència suggeria una millor concreció a l'hora de regular aquestes situacions, però en cap cas assenyalava que l'ordenança vulnerés drets fonamentals ni qüestionava la capacitat de regulació de l'Ajuntament.

Aquesta resolució judicial també exigia canvis en el punt de l'ordenança relatiu a la prohibició d'anar nu per al via pública. La proposta que en fa l'executiu local planteja concretar la prohibició «d'anar despullat o despullada o amb el tors totalment nu per la via pública o pels espais públics, tret de les piscines o els altres espais on estigui expressament autoritzat».

Netejar les miccions de gossos i regulació dels patinets

Aprofitant que s'han hagut d'impulsar aquests canvis per tal d'adaptar-los a la normativa, el govern municipal també planteja ampliar les obligacions dels propietaris d'animals. Així, es proposa que, a més d'estar obligats a recollir o netejar les defecacions als espais públics, ara també hagin de netejar amb aigua les miccions. L'incompliment es considerarà una infracció lleu de la normativa.

D'altra banda, l'executiu local també concreta l'article de l'ordenança que ja prohibia circular bicicletes, patinets o similars per la vorera. En aquest sentit, el redactat estén la prohibició de circular per la vorera o espais de vianants als vehicles de mobilitat personal (VMP). Segons ha detallat Vàzquez, el canvi afecta bàsicament als vehicles amb motor, tret dels que siguin per a l'ús de persones amb mobilitat reduïda. No s'hi inclouen tampoc els patinets de joguina sense motor, tot i que el govern demana que no se superi amb ells la velocitat d'un vianant i que se'n faci un ús responsable.

tracking