Diari Més

Municipal

L'Ajuntament de Reus ja pot multar els qui no remullin les miccions del seu gos

La infracció s’ha inclòs com a lleu a l’ordenança de civisme, que perseguirà la mendicitat «agressiva» i l’ús del patinet a la vorera

Una imatge d'arxiu d'un gos a la plaça del Mercadal.

L'Ajuntament de Reus ja pot multar els qui no remullin les miccions del seu gosOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern modificarà alguns articles de l’ordenança de civisme per incloure-hi l’obligació de remullar els orins de les mascotes a la via pública. El redactat final detallarà que «en cas que no es pugui evitar la micció d’aquests animals, s’haurà de netejar immediatament amb aigua l’espai on s’ha produït». No realitzar aquest gest estarà tipificat com a infracció lleu que implica sancions econòmiques de fins a 600 euros.

Tot i haver anunciat públicament, el passat mes de març, que començaria a multar els propietaris que no aboquessin aigua sobre les miccions, el govern no estava facultat per a fer-ho i no ho estarà fins l’entrada en vigor d’aquestes modificacions, que superaran divendres 29 de novembre el primer tràmit en forma de l’aprovació per part de ple. Per això, la funció de la Guàrdia Urbana en aquest aspecte s’ha limitat tot aquest temps a informar i advertir.

El text encara vigent se cenyia a la regulació de les defecacions a la via pública i les miccions a façanes i mobiliari urbà, però no abordava estrictament la qüestió dels orins fora d’aquí. En concret, en el primer punt de l’article 22, al capítol relacionat amb gossos, l’ordenança de civisme de Reus contemplava que «les persones que passegin animals de companyia i les persones propietàries o posseïdores d’aquests animals hauran d’evitar que defequin a la via pública o en qualsevol espai d’ús públic, i també que facin les seves miccions a les façanes dels edificis o al mobiliari urbà».

La conducta de «no evitar que els animals facin les seves miccions a les façanes dels edificis o al mobiliari urbà» està recollida com a infracció greu. I les infraccions greus comporten multes de fins a 1.200 euros. El nou redactat s’estendrà a les miccions a la via pública.

A la ciutat hi ha uns 16.000 gossos que deixen, segons dades fetes públiques per l’Ajuntament, 17,5 milions de miccions anuals. Centres cívics i comerços han distribuït entre els amos més de 6.000 ampolles per dur-hi l’aigua en les passejades i remullar els orins, en el marc de la campanya Jo mullo, tu remulles, que ha difós l’acció de tirar aigua damunt les miccions de les mascotes.

Amb el tors nu per la via pública

La modificació de l’ordenança de civisme no és espontània. La realitza ara el govern per ajustar-se a la sentència amb què el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar la raó a la CUP després que la formació presentés recurs contra tres punts.

En detall, el TSJC anul·la dos dels punts: el 18.1, que indicava que «no és permesa la mendicitat dins del conjunt del terme municipal. Es prohibeixen de manera expressa totes les conductes que, sota l’aparença de mendicitat, encobreixin actuacions organitzades que impliquin actituds coactives o bé d’assetjament a les persones, o bé que obstaculitzin i impedeixin el seu lliure trànsit per les vies i els espais públics»; i el 34.q, que prohibia «anar per la via o pels espais públics totalment o parcialment despullat o despullada».

Pel que fa a la mendicitat, el redactat final especificarà que «no es permet la mendicitat de forma agressiva, insistent o intrusiva envers als vianants, o bé que obstaculitzi el lliure trànsit per les vies o espais públics, o que respongui a una estructura organitzada; tampoc es permet la mendicitat que es practiqui de forma directa o indirecta amb menors o persones amb discapacitat o acompanyant-se d’aquests, dins el conjunt del terme municipal».

El nou punt sobre la regulació d’anar nu per la via pública prohibirà «anar despullat/ada o amb el tors totalment nu per la via pública o pels espais públics, tret de les piscines o els altres espais on estigui expressament autoritzat». Totes dues són infraccions lleus.

Espais reservats per a vianants

Aprofitant els moviments, i tot i que multar per aquesta qüestió sí que ja era possible, el govern entra en el detall de la qüestió dels patinets a motor i prohibirà «circular en bicicleta, patins, monopatins o altres vehicles de mobilitat personal per les voreres o per altres espais destinats a l’ús dels vianants (com ara places, carrers de vianants, etc), tret d’aquells espais en què hi hagi un carril expressament destinat a aquesta finalitat».

tracking