Diari Més

Municipal

El PAM compromet el govern a executar 560 accions abans del 2023

Un procés participatiu permetrà als veïns, del 25 de novembre al 12 de desembre, suggerir prioritats dins d’aquest «full de ruta»

Noemí Llauradó, Carles Pellicer i Dani Rubio van presentar ahir el PAM.

El PAM compromet el govern a executar 560 accions abans del 202Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la finalitat de «planificar» aquest mandat i perquè «tenim un projecte de futur», el govern de Reus va presentar ahir el Pla d’Acció Municipal (PAM) 2019-2023, un «full de ruta» on s’apleguen prop de 560 accions que Junts per Reus, ERC i Ara Reus es comprometen a executar al llarg dels pròxims tres anys i mig o «si per raons sobrevingudes no podem fer-ne alguna, a explicar quins han estat aquests motius». El PAM, liderat per la vicealcaldia que encarna Noemí Llauradó, aplega objectius de totes les regidories en quatre eixos –progrés social, espai urbà, desenvolupament econòmic i gestió i organització– i apunta voluntat de «màxims» en la materialització. Ha estat elaborat «en tres mesos» i té vocació, a més, de ser una «eina de retiment de comptes a la ciutadania».

El govern, «tot i que enlloc posa que s’hagi de fer», el passarà pel ple d’aquest 29 de novembre per «generar debat» al voltant del PAM i escoltar el punt de vista de l’oposició, que no ha pres part de la seva elaboració perquè «és un document del govern». També obrirà un procés participatiu, «no vinculant sinó més consultiu» i que transcorrerà entre el 25 de novembre i el 12 de desembre, a través del qual el veïnat podrà suggerir prioritats i volum de recursos per a aquests gairebé 560 objectius.

Alguns dels compromisos que recull el PAM ja s’estan portant a terme en aquests moments, com ara la reforma de la Boca de la Mina o el traspàs de la gestió de l’Hospital Sant Joan de Reus a una futura entitat de dret públic del CatSalut, o s’havien anunciat –la millora del parc infantil de trànsit n’és un– dins del Pla d’Inversions 2019. Bona part d’ells, com la construcció d’una piscina municipal coberta, la creació del CEPID 2 i d’una empresa elèctrica o la construcció de dos nous centres cívics, es corresponen amb promeses formulades en el marc de la campanya electoral del 26-M. L’enunciat de la majoria d’objectius l’encapçalen els verbs «mantenir», «consolidar», «fomentar» o «analitzar», que deixen prou marge de maniobra al govern per a la seva materialització. Però un bloc d’ells entra en un nivell de concreció que fa del PAM un document atrevit: elaborar un pla d’habitatge 2021-2026, protocol·litzar l’acreditació d’artistes per a l’ús dels espais públics, generar aparcaments, incrementar els parcs d’esbarjo per a gossos, reforçar la il·luminació de fanals o tirar endavant la segona fase del projecte de l’Estació Enològica. Són, amb tot, possiblement les iniciatives de menor calat d’entre el total.

Configurar l’àrea metropolitana

L’eix del Pla d’Acció Municipal amb més propostes és, amb diferència, el de progrés social i el que menys en té, el de desenvolupament econòmic. Aquesta guia del govern «marcarà els successius pressupostos i els plans d’inversions» i originarà també «un Pla Estratègic de Ciutat, amb mirada llarga, que dibuixi com volem que sigui Reus a deu anys vista». El contingut del Pla d’Inversions 2020, però, encara no s’ha donat a conèixer. Més enllà de l’àmbit municipal, el PAM vol incidir en una «àrea metropolitana del Camp», tal com detallava ahir Llauradó, que deia que «en això, ens posem a disposició del conjunt de municipis que la integren».

L’alcalde, Carles Pellicer, valorava en la presentació del PAM que aquest «és el fruit d’un govern estable i en majoria, el que vaig prometre a la ciutadania» i deia que «sense haver reduït en 200 milions l’endeutament, ara no estaríem aquí». El tercer tinent d’alcalde i portaveu d’Ara Reus, Dani Rubio, destacava «la planificació i la transversalitat» del pla i que s’hi ha inclòs «un 70% dels programes electorals».

tracking