Diari Més

Economia

Unió de Pagesos denuncia que el baix preu de l'avellana respecte el d'Itàlia i Turquia no té «raons de mercat»

El sindicat estudia informar l’Autoritat de la Competència sobre la «diferència injustificada» de preus

Imatge d'arxiu d'un grapat d'avellanes de Reus

Unió de Pagesos denuncia que el baix preu de l'avellana respecte el d'Itàlia i Turquia no té «raons de mercat»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Unió de Pagesos ha denunciat que el preu de l'avellana d'aquesta collita està 50 cèntims la lliura per sota de la mitjana de l'avellana turca, i 0,91 euros la lliura per sota de la mitjana italiana.

Pel sindicat no hi ha raons de mercat que justifiquin la situació i han apuntat que la collita d'enguany és «de molt bona qualitat». Amb tot, han avançat que estudien informar l'Autoritat de la Competència i exposaran el cas en la reunió que el departament d'Agricultura ha convocat el 2 de desembre amb la resta d'organitzacions agràries i de la fruita seca per abordar la problemàtica.

Unió de Pagesos ha recordat que des de fa més de deu anys pateixen que la Llotja de Reus cotitza uns preus inferiors als de Turquia i Itàlia.

El sindicat ha concretat que els operadors d’avellana de l’Estat, «tots amb seu a Catalunya», van iniciar la campanya a un preu mitjà d’1,50 euros la lliura i s’hi mantenen. En canvi, han assegurat que tant a Itàlia com a Turquia la campanya ha anat evolucionant amb preus a l’alça, des de la segona setmana de setembre, per un bon comportament del consum i una collita més curta de l’esperada a determinades zones.

Unió de Pagesos ha estimat que ja s’han fet operacions de venda d’avellana que corresponen al 50% del volum total i, per tant, els preus d’ara «determinaran molt el valor de la collita i dels ingressos finals dels productors». Per varietats, a Itàlia les avellanes Tonda oscil·len entre l’equivalent als 1,92 i 3,48 euros la lliura, mentre que a la Llotja de Reus cotitza a 1,60 euros, gairebé 30 cèntims d’euro per sota del preu més baix de les tondes italianes.

La varietat Lunga San Giovanni està 60 cèntims per sota del preu que es paga a Itàlia i la varietat turca Giresun a Reus es paga 43 cèntims d'euro menys que a Turquia.

Amb tot el sindicat ha afirmat que els preus que es paguen ara a la Llotja de Reus estan per sota del cost de producció, «de mitjana en dos euros la lliura». «Aquestes diferències són injustificables», ha manifestat Unió de Pagesos en un comunicat, que ha qualificat la variació «d'inversemblant». Un fet que han assegurat «perjudica greument els productors catalans».

tracking