Diari Més

Política

El govern de Reus presenta el full de ruta del mandat amb més de 500 actuacions per fer

Entre els projectes hi ha la construcció d'un nou Centre d'Atenció Primària al barri del Carme, dos centres cívics i una piscina coberta

La vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, acompanyada de l'alcalde Carles Pellicer i el regidor de Recursos Humans, Daniel Rubio, durant la presentació del PAM.

Reus, Carles Pellicer, Pla d'Acció Municipal, Noemí LlauradóACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'equip de govern de l'Ajuntament de Reus ha presentat aquest dimecres el Pla d'Acció Municipal (PAM), «full de ruta» per assolir els objectius plantejats per al mandat. Són més de 500 actuacions sorgides a partir de la fusió dels programes electorals del tripartit de govern. La missió del PAM, segons ha explicat la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, és «planificar, fixar la ruta del govern i retre comptes davant la ciutadania». El PAM es debatrà en el proper plenari, si bé els grups de l'oposició no tindran cap capacitat per modificar-lo perquè el document «està tancat», ha dit Llauradó. La vicealcaldessa també ha avançat que es construirà un nou Centre d'Atenció Primària al barri del Carme, dos centres cívics i una piscina coberta.

Segons ha apuntat Llauradó, el PAM està estructurat en quatre grans àrees, que van més enllà de les actuals regidories i que han de permetre que aquestes treballin més coordinadament i transversal. Els àmbits són progrés social, espai urbà, desenvolupament econòmic i organització interna de l'administració. Tot plegat ha de permetre «situar les persones al centre de les polítiques», garantir l'avenç estratègic de Reus que li permeti exercir «el lideratge» al Camp de Tarragona, gestionar l'espai urbà i impulsar un desenvolupament econòmic i sostenible.

Per desenvolupar els objectius l'equip de govern s'ha plantejat elaborar diferents documents. Un exemple serà la redacció d'un pla estratègic de ciutat per visualitzar com ha de ser el Reus del futur, ha assenyalat Llauradó, o un pla d'inversions del mandat. També ha avançat que volen impulsar un pla general del Camp de Tarragona, si bé ha reconegut que és una competència de la Generalitat, amb la voluntat de promoure infraestructures com el baixador ferroviari de Bellissens o l'estació intermodal a l'entorn de l'aeroport.

La vicealcaldessa ha exposat que volen instaurar una «progressivitat fiscal en totes les polítiques municipals» i millorar els «serveis socials, salut, educació, cultura, esport i la cultura participativa i democràtica» per «avançar cap a cohesió social». En aquesta línia l'executiu municipal té la intenció de crear un «consell municipal d'habitatge» que tingui per objectiu «ampliar l'oferta de lloguer assequible». Tot i això no ha volgut concretar en xifres cap d'aquestes promeses ni tampoc prioritzar-les.

Opinió sense capacitat de decisió

A qui sí que demanaran que valori les propostes és a la ciutadania. De fet, Llauradó ha anunciat la posada en marxa d'un procés participatiu que anirà del 25 de novembre al 12 de desembre i que servirà per «conèixer l'opinió dels reusencs sobre les accions plantejades pel govern municipal», ha indicat. De tota manera, no es podran presentar propostes noves i els resultats de l'enquesta tampoc seran vinculants pel govern a l'hora de determinar quines s'executen abans. «És un element consultiu per posar el termòmetre per veure quina proposta és la més prioritària», ha concretat.

L'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, ha afirmat que «fer un PAM no ha estat fàcil ni és senzill» i s'ha felicitat per poder tenir «un full de ruta compartit d'un govern estable i amb majoria». El batlle ha afirmat que el de Reus és un «govern fort, estable i amb un projecte de futur» i ha assegurat que el PAM s'ha bastit sobre l'acció de govern dels darrers anys, tot recordant la reducció del deute en uns 200 milions d'euros.

tracking