Diari Més

Salut

El CAP Llibertat de Reus atén pacients sense calefacció des d'aquest dilluns

L’ICS ha repartit estufes i un operari roman tot el dia amb la maquinària per reactivar-la quan salta

Una treballadora del CAP Llibertat fent la seva feina amb l'abric posat

El CAP Llibertat atén pacients sense calefacció des d'aquest dillunsCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El CAP Llibertat està rebent pacients, des d’aquest dilluns, sense calefacció i «amb temperatures baixes» a causa d’una incidència vinculada a la potència elèctrica de la instal·lació. Fonts consultades de l’Institut Català de la Salut (ICS) confirmen al Diari Més la situació i precisen que aquesta es dona «des de fa un parell de dies» i que «guarda relació amb un problema elèctric».

Les mateixes fonts detallen que a l’edifici «no arriba suficient tensió, el voltatge ve baix, per alguna causa que no s’ha pogut identificar però que és externa». Per això, l’ICS ha fet «una reclamació a Endesa» per tal que «facin el que calgui perquè la tensió que arribi sigui l’adient».

El sindicat USITAC denuncia que al CAP «s’atenen nens, que han de desvestir-se per ser revisats a pediatria, i també persones grans que potser s’han de treure roba per realitzar-se alguna prova. I no pot ser que hagin de passar fred mentre es visiten». Per això, demana «a qui sigui responsable de resoldre la situació» que «actiu de manera immediata».

El problema rau en que «el sistema de la calefacció salta» freqüentment i, entre una vegada i l’altra, no deixa prou marge perquè el mecanisme arribi a escalfar abans d’haver de reactivar-se. Mentre la solució definitiva no arriba, tal com concreten fonts de l’ICS, «durant tot el dia, hi haurà un operari de manteniment al costat de la màquina, encarregant-se d’engegar-la cada vegada que la calefacció salti».

A més, «també s’han repartit estufes» a les diferències estances. Treballadors es queixaven ahir, però, que les mesures provisionals no són efectives i que els pacients es veuen afectats pel fred a l’interior de l’edifici i, per tant, també a les consultes i la resta de les dependències. Alguns dels professionals, fins i tot, realitzaven les seves feines amb l’abric posat.

Una població de 21.000 usuaris

El CAP Llibertat –que es correspon amb l’EAP 3 de Reus– té una població de referència, segons les darreres dades del CatSalut d’aquest 2019, de 21.582 pacients. Abasta l’àmbit de la Riera Miró, Prat de la Riba, el carrer Ample o el passeig Mata i el seu entorn. Al mateix centre d’atenció primària s’havien donat episodis similars, anys enrere, però coincidint amb els mesos d’estiu i que afectaven el funcionament de l’aire condicionat.

USITAC apunta que, «en cas que tot plegat vingui perquè no s’està contractant la potència necessària, si la instal·lació l’aguanta s’ha de contractar» i que «si no està preparada, s’ha de revisar, perquè estar sense calefacció no és una opció». Des del sindicat recorden que «els comptadors actuals haurien de permetre fer el canvi de potència» i precisen que «els aïllaments es van estrenar al mateix temps que l’edifici i haurien d’estar correctes». «No pot ser que qui ve al CAP per una altra cosa surti amb un constipat», conclouen.

tracking