Diari Més

Economia

Els veïns de Reus lliuraran un miler de firmes i l'Associació I de Maig al·legarà pels impostos

Registraran demà les signatures recollides per reclamar al govern que no apliqui l’increment del 9,7%

Eduardo Navas i veïnes de Mas Pellicer amb part dels formularis.

Els veïns de Reus lliuraran un miler de firmes i I de Maig al·legarà pels impostosGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El veïnat que, des del ple d’ordenances fiscals del passat 25 d’octubre, ha estat recollint signatures contra la pujada d’impostos d’un 9,7% que aplicarà el govern de Reus a partir de l’1 de gener del 2020 preveu registrar demà, a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), les «més de 1.000 firmes» aconseguides.

La campanya es va activar «amb l’objectiu de fer saber a l’Ajuntament, tot i que els polítics ja ho saben, que hi haurà moltes famílies que, amb aquest increment, o bé directament no podran pagar o passaran moltes dificultats per no deixar un rebut pendent».

A data d’ahir, 18 de novembre, i segons els comptes d’Eduardo Navas, president de l’Associació de Veïns I de Maig que és una de les impulsores de la iniciativa, «la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) té unes 500 signatures, l’Associació de Veïns del Districte V n’ha sumat unes 40, la pàgina de Facebook Què està passant a Reus en té 300, a l’Associació de Veïns I de Maig han signat altres 136 persones i encara queda saber quantes han reunit les botigues i el casal de gent gran que col·laboraven. Quan les ajuntem totes sabrem la xifra exacta, però penso que seran més de 1.000». «Totes les firmes», precisa Navas, «les hem recollit els veïns en paper, escrites a bolígraf i tenen nom i DNI de qui ha firmat. Són de persones que han dit prou i que no estan disposades a afrontar de cop un augment del 10% en els impostos».

Navas celebra que «els veïns han respost davant d’una situació que veuen injusta perquè ho és» i lamenta «que el govern faci servir l’argument que pagarem més perquè els serveis milloraran. N’hi ha molts, de barris, on ja pràcticament no hi ha serveis i on segur que no notarem cap millora».

«L’enllumenat públic, la inseguretat, la recollida de la brossa o les ocupacions» són, tal com detalla el president de I de Maig, «les qüestions que realment preocupen la ciutadania i, en especial, als barris, on viu un 50% de la població de Reus. Res d’això s’arreglava fins ara perquè encara no s’havien incrementat els impostos, és això?».

A l’encapçalament del document a través del qual els veïns de diferents associacions han estat captant signatures al llarg d’aquestes setmanes pot llegir-se que «l’Ajuntament es proposa apujar els impostos sabent que hi ha gent que està cobrant 430 euros a l’atur» o «vídues amb menys de 500 euros» i es convida a aportar el suport «si s’està en desacord amb la pujada».

«Volem que això es tiri enrere»

A banda de les signatures, l’Associació de Veïns I de Maig ha estat treballant pel seu compte i «amb l’assessorament d’un advocat que s’implica amb nosaltres i que se n’ha pogut fer càrrec», en l’elaboració «d’una sèrie d’al·legacions que presentarem contra les ordenances fiscals».

La publicació de l’edicte al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT), que va tenir lloc el 30 d’octubre, va obrir un període de 30 dies hàbils durant el qual és possible registrar reclamacions. Navas explica que «ens trobem encara dins del període» i les al·legacions «les entrarem al mateix temps que les firmes».

«Les signatures s’han estat recollint com un sistema de protesta, un sistema per demostrar al govern que està actuant un cop més pel seu compte, d’una manera que la ciutadania no vol», diu Navas, que explica que «ens pensàvem que, quan anàvem a votar, escollíem entre tots un govern que miraria per les persones que els han fet confiança, però hem vist que no és així».

Mitjançant les al·legacions, «busquem que es faci marxa enrere amb l’increment, que no s’acabi aplicant o, com a mínim, que no sigui d’un 9,7%. I per això hem decidit presentar al·legacions, perquè són una cosa efectiva», conclou. La FAVR també havia demanat anteriorment que la pujada «fos menor i es fes any per any».

Del tot desvinculat de la iniciativa veïnal, un projecte a Change.org amb la mateixa finalitat fregava ahir les 1.200 signatures digitals. L’increment d’impostos s’aplicarà a la taxa de guals, la taxa de recollida de residus comercials i al tipus general de l’IBI. L’afectació mitjana en un contribuent tipus –tributs generalistes de meritament periòdic–, segons fonts municipals, serà de 34,65 euros anuals.

L’IBI i la recollida de brossa «aplicaran el criteri de progressivitat». El bitllet de bus passarà a 1,30 i els pàrquings incrementen 5 cèntims la primera i segona hora. La zona blava puja un 1,7%.

tracking