Diari Més

Ensenyament

Educació té sis mesos per aplicar un pla contra la segregació escolar a Reus

El Parlament insta a actuar arran de l’estudi que l’Ajuntament va presentar al 2018 i JxCAT i ERC rebutgen controlar les sobreràtios de la concertada

Una imatge d'arxiu d'un inici de curs a un centre reusenc.

Educació té sis mesos per aplicar un pla contra la segregació escolar a ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió d’Educació del Parlament va aprovar ahir, amb 20 vots a favor –PSC, JxCAT, ERC, Cs, CUP I CATECP–, una proposta de resolució de Catalunya En Comú Podem a través de la qual «el Parlament insta el govern de la Generalitat a que el Departament d’Educació implementi, abans de sis mesos, un pla amb mesures concretes per revertir la situació de segregació escolar a Reus, incloent-hi mesures per millorar la imatge de l’escola pública».

La proposta implica que Educació «assumeixi els resultats de l’informe L’escolarització a Reus: avaluació de la política educativa municipal per a l’equitat», reclamat pel PSC, encarregat al 2018 per l’Ajuntament, i que reflecteix diferències molt significatives entre centres de la ciutat en aquest àmbit.

En l’exposició de motius de la proposta, Catalunya En Comú Podem recordava que «l’estudi assenyala que, als centres de primària, aproximadament un 20% dels alumnes són fills de persones migrades» però que «a Reus trobem un seguit d’escoles que ho superen àmpliament: un 80% a Marià Fortuny i Rosa Sensat; un 70-60% a Sant Pau, Pompeu Fabra i Prat de la Riba; un 50-40% a Eduard Toda, Teresa Miquel, Misericòrdia i Rubió i Ors».

El text destaca també «un seguit d’escoles inferiors a un 10%: La Salle, Puigcerver, Cèlia Artiga, Pare Manyanet, Sant Josep, Alberich i Casa, Presentació, Maria rosa Molas i Maria Cortina». I diu que «la distribució de centres públics i concertats és molt clara» alhora que apunta que «tot això dóna a entendre les intencions de formar i consensuar dos tipus d’escoles a Reus: una escola pública amb molta inscripció en matrícula viva i alumnes estrangers, amb més alumnes i amb els mateixos recursos d’inici de curs; i altres centres concertats on no hi ha aquest increment per part d’alumnes d’altres països en matrícula viva».

«Informació confusa»

La proposta recull que «es tendeix a no respectar els criteris de preinscripció en l’escola pública, quan el nombre de places és elevat no obrint línies i, en canvi, hi ha pràctiques com donar informació confusa per part de l’administració pública (Ajuntament o Educació) sobre la possibilitat de tancament de línies a escoles públiques prèviament a la inscripció». Al moment de donar a conèixer els resultats de l’informe, l’Ajuntament en va presentar només una part.

En la proposta, Catalunya En Comú Podem havia acceptat una esmena del grup parlamentari del PSC que implicava afegir un segon punt: «Instar el govern de la Generalitat a garantir les ràtios establertes pel Departament d’Educació, evitant que s’autoritzin sobreràtios a centres concertats».

El punt afegit va quedar rebutjat pels vots en contra de JxCAT i ERC. Una altra esmena socialista que plantejava «instar el govern a fer un estudi abans d’iniciar el nou curs escolar per determinar la idoneïtat de la proposta d’oferta de grups resultant dels acords entre Educació i l’Ajuntament de Reus» no va ser acceptada per Catalunya En Comú Podem.

tracking