Diari Més

Seguretat

El Barri del Carme de Reus s'organitzarà per patrullar el barri «amb mànecs de fusta»

L’AVV L’Harmonia apunta ocupacions, inseguretat i robatoris i avisa l’Ajuntament que, si no actua al novembre, el veïnat ho farà

La Junta va comparèixer al Centre Cívic del Carme ahir.

El Barri del Carme de Reus s'organitzarà per patrullar el barri «amb mànecs de fusta»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’incendi, dilluns, d’un edifici il·legalment ocupat i en estat molt precari al número 7 del carrer Alt del Carme ha esgotat la paciència del veïnat del barri, que ahir va anunciar de manera pública la intenció de «sortir a patrullar pels carrers amb mànecs de pics fusta» per posar punt i final a «la inseguretat, els robatoris i les ocupacions» que pateix la zona «cada dia».

L’Associació de Veïns L’Harmonia del Carme, que esperava «ja des d’abans de les eleccions municipals» per «poder reunir-nos amb el govern i parlar sobre el pla d’obres i sobre la presència a peu de la Guàrdia Urbana», avisa ara que «si la trobada no es fa durant aquest mateix novembre, ens organitzarem pel nostre compte i les patrulles començaran a principis del mes vinent».

El president de l’entitat, Josep Machado, apuntava ahir que «hi ha unes 30 o 40 persones» disposades a recórrer el Carme, per torns, per «acabar amb aquesta situació que no s’aguanta més» i lamentava que «això no és feina nostra, nosaltres no som policies, però és que la policia no ho està fent. Si passa res, els responsables seran ells».

Al seu torn, fonts municipals es limitaven a precisar que «el patrullatge l’ha de fer la policia» i que, operant amb aquest sistema, «els ciutadans poden acabar generant un problema de seguretat més greu que el que volen solucionar». «La Guàrdia Urbana tracta igual tots els barris i ho fa seguint criteris tècnics i l’índex de seguretat», afegien, i recordaven que des de fa poc s’aplica una nova política de proximitat.

La situació urbanística

L’Harmonia del Carme localitza l’origen dels problemes del barri en «la degradació urbanística» d’una zona on «hi ha 115 cases buides, deshabitades i tancades en 47 carrers, amb una població ede 5.000 habitants».

La proliferació d’habitatges on no hi viu ningú i que es troben en condicions precàries genera, tal com ho entenen els veïns, un efecte crida sobre «les màfies d’ocupacions», a les quals atribueixen «robatoris a pisos i comerços, incendis i amenaces que pateixen els habitants del barri».

Machado centra part de les crítiques en la manca d’execució «del pla d’obres de reforma del Carme, que va ser el primer de Catalunya l’any 2004, i que s’havia de realitzar en un període d’entre vuit i 10 anys i amb una inversió de més de 100 milions d’euros». «Mai no n’hem tornat a saber res», explica, i es queixa que «la degradació i l’estat de ruïna avancen progressivament davant la inacció de l’administració local».

L’entitat veïnal vol que es desafectin 25 habitatges vinculats al pla d’obres, que «hauria d’haver acabat fa 15 anys i del qual no s’ha fet gairebé res», que s’activi el projecte de Closa de Freixa i s’obri el pas pel carrer Sant Jaume.

Precisament al març, un mes abans del 26-M, el govern local va anunciar la creació d’una taula de treball, integrada per representants municipals i dels veïns, per fer un seguiment de les obres previstes al Carme. Set mesos, després, «encara no hi ha hagut cap reunió i no tenim data». «Ho hem demanat mil vegades a l’alcalde, Carles Pellicer, però sempre ens diu que més endavant», detallava ahir Machado.

Més presència policial

Tot plegat ha generat un clima d’«inseguretat» al barri que fa que «sigui complicat viure-hi», deia el president de l’AVV, i apuntava ahir que «hem reclamat per activa i per passiva a l’Ajuntament que ens porti patrulles policials a peu. Nosaltres no tenim res ni contra la Guàrdia Urbana ni contra Mossos, perquè sempre que hi ha un problema truquem i venen. Però els falten efectius. I això té responsables».

«Si no hi ha prou agents, que els posin», afegia Machado, que explicava que «darrerament estem tenint molts robatoris a comerços i els botiguers desisteixen de denunciar perquè tenen por o perquè pensen que no servirà per res. Els lladres se’ls encaren i els amenacen, i això no pot ser». «Hi ha persones al barri que s’estan medicant per aquesta situació, pares que acompanyen els seus fills a tot arreu perquè els hi pot passar alguna cosa. No és normal», concloïa.

tracking