Diari Més

Sanitat

Un vol de trasplantament d'òrgans es queda sense poder operar a l'Aeroport de Reus

L’horari limitat i la manca d’un Servei de Guàrdia Localitzada de controladors van obligar a reprogramar-lo al Prat

Imatge d'arxiu de les pistes de l'aeroport de Reus.

Un vol de trasplantament d'òrgans es queda sense poder operar a l'Aeroport de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un vol de trasllat d'òrgans que havia sol·licitat operar a l’Aeroport de Reus la nit d’aquest diumenge, 10 de novembre, no va poder aterrar a les instal·lacions de la capital del Baix Camp després que no fos possible contactar amb algun controlador disponible que, tenint en compte els períodes obligats de descans, es trobés en situació d’atendre les maniobres. L’Aeroport és un dels de la xarxa d’Aena amb horari operatiu limitat i que no està habilitat per rebre vols les 24 hores. Tampoc no disposa d’un Servei de Guàrdia Localitzada, que és habitual a altres punts de la xarxa.Fonts d’Aena consultades pel Diari Més admeten que «el vol havia sol·licitat anar a Reus però no es va poder operar», sense entrar en el detall de per què van produir-se aquestes circumstàncies, que no és la primera vegada que es donen i que havien estat reiteradament denunciades per la plantilla del mateix aeròdrom pocs anys enrere.

Al seu torn, des d’Enaire, el gestor de navegació aèria de l’Estat, confirmen que el vol que no va poder fer servir les pistes de Reus diumenge «era per al trasllat d’un òrgan». Recorden, amb tot, que «l’Aeroport de Reus no ofereix serveix operatiu en horari 24 hores» i puntualitzen que «respecte al servei de Control de Trànsit Aeri (ATS), existeixen opcions contemplades en la legislació vigent que permeten estendre la funció del controlador en servei». «Aquesta opció», afegeixen des d’Enaire, «s’ha fet servir a l’Aeroport de Reus en diverses ocasions en els darrers anys». «Quan es coneix la previsió de l’operació que s’ha d’atendre, i aquesta entra dins dels límits establerts per la legislació vigent, no hi ha inconvenient per prestar aquest servei de control», precisen, i apunten que «en cas contrari, a l’Aeroport de Reus, l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) fa servir altres alternatives disponibles». Enaire concreta que «diumenge, el vol hospital es va operar des del Prat, a Barcelona, que sí que té horari 24 hores» i explica que es va fer així perquè «a causa de l’hora estimada, no era possible des de Reus».

A falta de confirmació per part de l’OCATT, el vol ambulància que no es va poder operar a Reus era procedent de Màlaga i demanava emprar aquesta infraestructura concreta per recollir un o diversos òrgans d’un donant que es trobaria a l’Hospital Joan XXIII. Als hospitals de la demarcació únicament es realitzen extraccions, fet pel qual tot apunta que l’òrgan aniria a parar a un pacient receptor ingressat a un centre sanitari de Màlaga o d’algun altre punt de l’Estat. L’Aeroport de Reus, doncs, era el més pròxim al Joan XXIII i, per tant, l’opció més avantatjosa. Igualment a l’espera de rebre informació més concreta, el vol s’hauria reprogramat finalment a l’Aeroport del Prat i l’equip mèdic hauria fet el desplaçament d’anada i tornada a Tarragona per carretera. Aquesta mateixa alternativa s’ha emprat amb anterioritat, més o menys recentment, quan Reus no ha pogut atendre vols ambulància.

tracking