Diari Més

Municipal

Reus dona llum verda al conveni per posar en marxa la residència d'Horts de Miró

El ple aprova definitivament els pressupostos i se suma a la declaració d'emergència climàtica del moviment 'Fridays for future'

La residència encara no ha obert tot i tenir un pis moblat.

residència Horts de MiróOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple de l'Ajuntament de Reus ha aprovat aquest divendres el conveni bilateral entre la Generalitat i el consistori que permetrà gestionar la residència d'Horts de Miró, inaugurada l'any 2012, però que encara no s'ha posat en marxa. L'equipament oferirà 29 places públiques, cinc més de les previstes inicialment. La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ha afirmat que l'alegria serà continguda fins que no s'obri la residència, ja que ha estat una «feina laboriosa» amb entrebancs. El PSC ha criticat el retard i ha subratllat que hi ha 200 persones en llista d'espera. A banda, el ple també ha aprovat definitivament els comptes del 2019, el Reglament de Participació Ciutadana i una declaració institucional per aturar l'emergència climàtica que reivindica el moviment Fridays for future.

L'acord de col·laboració amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i l'Ajuntament regula les relacions entre ambdues administracions per a la prestació de la gestió conjunta del servei de la residència d'Horts de Miró adreçada a persones grans dependents. L’obertura de l'equipament comportarà la contractació d’una vintena de professionals de diferents especialitats, tant d’atenció directa com d’atenció indirecta.

La regidora de Benestar Social ha repassat els entrebancs tècnics dels darrers anys i ha subratllat que, finalment, s'ha desencallat el projecte. Els socialistes han retret al govern municipal que la residència estigui «buida i sense fer la funció que li pertoca» al cap de set anys des de la seva inauguració. En aquest sentit, la regidora Sandra Guaita ha demanat a Vilella que assumeixi responsabilitats, malgrat que ha admès que tots els polítics «han fallat».

Aprovació definitiva del pressupost

El ple també ha aprovat definitivament el pressupost del 2019 amb els quinze vots de l'equip de govern i els vots contraris de l'oposició. Així, s'ha aprovat els comptes consolidats del consistori, els organismes autònoms i les empreses municipals, que sumen 344 milions d’euros. D’aquests, 109 són de l’Ajuntament, 7 dels organismes autònoms i 236 de les empreses municipals.

Declaració a favor dels 'Fridays for future'

Segons ha explicat la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, en la junta de portaveus d'aquest dimecres es va acordar per àmplia majoria donar suport a la moció presentada per entitats ecologistes com Fridays for future per combatre el canvi climàtic. Així, des del govern municipal s'han compromès a ser un «actor actiu» en abordar aquesta problemàtica. Els regidors de Ciutadans han al·legat que no comparteixen «l’alarmisme» com a forma de fer política i s’han abstingut. Per la seva banda, la CUP ha lamentat les polítiques fetes en aquest àmbit del govern i han demanat que la moció no quedi tan sols en una declaració de bones intencions. Així mateix, els socialistes s’han mostrat confiats que aquesta moció serà un punt de partida pel canvi a la ciutat.

El ple rebutja la moció del PSC per impedir el tall de subministrament elèctric a les persones vulnerables

D’altra banda, el ple ha tombat la proposta de resolució del grup del PSC per frenar el tall de la llum a les famílies vulnerables per part d'Endesa a partir de l'1 d'octubre. La moció només ha tingut el suport de la CUP, mentre que el govern s'hi ha oposat i Cs, per la seva banda, s'ha abstingut. El portaveu del PSC, Andreu Martín, ha demanat que s'exigeixi a Endesa la retirada de «l'amenaça» de tallar el subministrament per tal de poder iniciar una negociació amb un clima de «cooperació i diàleg». Martín ha insistit que aquesta amenaça constitueix «una il·legalitat» d’acord amb la Llei 14/2015.

La CUP ha carregat contra les empreses subministradores i les administracions, i ha demanat municipalitzar els sectors públics per empoderar a les persones sense recursos, en lloc de garantir el capital a les companyies privades. Pel que fa a Cs han justificat l'abstenció assenyalant que no consideren que el posicionament d'Endesa hagi sigut amenaçador.

Dimecres, en la junta de portaveus, es va aprovar una moció presentada pel govern relativa a aquesta mateixa qüestió, en la qual Reus se suma al front comú institucional, juntament amb els moviments socials, per garantir el subministrament energètic.

A banda, el ple ha donat llum verda al Reglament de Participació Ciutadana, a una proposta de resolució de la CUP en suport a la ILP per rebaixar les taxes universitàries, i a dues mocions de Cs per a la prevenció d’incendis i per a la implantació d’un sistema de devolució d'envasos amb incentius.

MÉS INFORMACIÓ

Les 29 places amb què obrirà la residència d'Horts Miró de Reus seran conveniades

tracking