Diari Més

Política municipal

L'al·legació d'un particular retarda l'aprovació del pressupost de l'Ajuntament de Reus

El gruix del Pla d’Inversions 2019 ja va rebre la llum verda definitiva a finals d’agost però els comptes hauran d’esperar el ple del 20 de setembre

Una imatge del ple del passat 31 de juliol.

L'al·legació d'un particular retarda l'aprovació del pressupost de l'Ajuntament de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aprovació definitiva del pressupost de l’Ajuntament de Reus per aquest 2019 no es materialitzarà fins a finals de setembre. Els primers comptes del nou mandat havien passat el tràmit de l’ok inicial el 31 de juliol, en un ple on l’oposició en bloc es va posicionar en contra. L’expedient va entrar, llavors, en un període d’exposició pública durant el qual un particular ha presentat una al·legació, segons concreten fonts municipals.

Aquesta està relacionada amb l’afectació d’una expropiació sobre un propietari, i implicarà un endarreriment en l’obtenció de la llum verda definitiva al pressupost. El proper ple, convocat per al 20 de setembre, haurà d’abordar l’al·legació i resoldre si s’accepta o es rebutja, tal com probablement acabi succeint. Després, la publicació de l’expedient al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT) permetrà que el govern faci ús del pressupost. Quan tot plegat ocorri, el govern haurà obtingut uns nous pressupostos a tres mesos de finalitzar l’any.

El de les al·legacions és un mecanisme ordinari que ha estat present en la tramitació del pressupost de l’Ajuntament en exercicis anteriors. L’oposició, de fet, havia estat sospesant presentar-ne alguna abans de l’aprovació inicial però les formacions que la integren (CUP, PSC i Cs) ho van descartar pels ajustats marges i la forma en què el govern (Junts per Reus, ERC i Ara Reus) els va fer arribar l’expedient. Si no se n’hagués presentat cap, els comptes haurien tirat definitivament endavant el 27 d’agost.

Els romanents, enllestits

Això és el que ha passat, precisament, amb el gruix del Pla d’Inversions 2019. L’expedient de modificació de crèdits del qual depèn en la seva majoria, tal com precisen les mateixes fonts, va completar en blanc el període d’exposició pública el dia 27 i va quedar així definitivament aprovat de manera automàtica. Encara queda una part del Pla, però, que estava vinculada als pressupostos i que, per tant, continua pendent del ple del pròxim 20 de setembre. Fonts municipals valoren que «l’Ajuntament defensa l’ús d’aquest instrument de participació que la normativa posa a disposició de la ciutadania per al control de la gestió pública», tot i que aplicar-lo demori l’entrada en vigor del pressupost.

Dels 4,3 milions d’euros del Pla d’Inversions 2019, en concret, fins a 3,5 provenen dels romanents amb què es va tancar l’exercici 2018 i els 795.000 euros restants, d’una operació de crèdit vinculada al pressupost 2019. El Pla d’Inversions servirà, entre altres qüestions, per consumar en una sola fase la creació del Centre Social El Roser, i també per sufragar l’elaboració de projectes d’obres que s’executaran al llarg de tot el mandat. Els nous comptes reemplaçaran els de 2018, que es trobaven prorrogats.

tracking