Diari Més

Homenatge

Els Avis per la Llibertat nomenaran presidenta d'honor Àngels Ollé

El grup l’ha homenatjat al Mercadal com una de les fundadores i l’Ajuntament ha lliurat a la família la bandera de la ciutat

Àngels Ollé

Els Avis per la Llibertat nomenaran presidenta d'honor Àngels OlléAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·lectiu d’Avis i Àvies de Reus per la Llibertat ha homenatjat aquest dilluns al migdia Àngels Ollé, pedagoga, escriptora i una de les fundadores del mateix grup, traspassada ahir diumenge als 82 anys. En els habituals tombs a la plaça del Mercadal han participat, avui, un total de 296 persones. La majoria d’elles duien un llaç negre en senyal de dol. A la concentració s’han unit l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i alguns regidors de Junts per Reus i ERC, que s’han dirigit immediatament després al tanatori municipal per entregar a la família la bandera de la ciutat en senyal de reconeixement, seguint el protocol d'honors i distincions municipals.Durant l’acte al Mercadal s’ha donat lectura a un text redactat per Ollé, que es definia a ella mateixa com «una àvia a la rereguarda» coincidint amb els primers tres mesos d’activitat dels Avis i Àvies per la Llibertat. També s'ha anunciat que aquest dijous, a petició dels grups de Tarragona i durant una trobada de la Taca d’Oli a Balaguer, s’aprovarà nomenar-la presidenta honorífica del col·lectiu.

En el text que s’ha llegit, amb data de 7 de febrer de 2018, Ollé parlava dels Avis i Àvies de Reus per la Llibertat i deia que «el temps ha fet créixer en nombre i repercussió política aquest acte diari de reclamar la llibertat i el retorn dels nostres representants polítics i socials». «Nosaltres, amb les nostres bufandes grogues, hem canviat el paisatge de la nostra ciutat. Però que ningú es confongui, el canvi no són els colors, són les actituds que neixen de la conscienciació davant la situació política», afegia el text, que deia que «els avis i àvies de Reus cada dia ens trobem aquí amb bufandes i pancartes, fem tres tombs i reclamem la llibertat. Un ritual de gestos, símbols i consignes amb un sol objectiu: fer present el record dels empresonats i exiliats, fer present que creiem en la nostra reivindicació pacífica i perseverant, i que l’edat no ha de ser mai un fre per reclamar justícia». La lectura s’ha tancat amb una llarga ovació, amb proclames de «llibertat presos polítics» i «som república, quedeu-vos el Borbó», i entonant Els Segadors.

Pellicer ha expressat personalment el seu condol a la família en nom de la ciutadania de Reus. El ple de l'Ajuntament de Reus va aprovar el passat 31 de juliol concedir la Medalla de la Ciutat a Àngels Ollé. El plenariva reconèixer així la seva trajectòria com a pedagoga i escriptora, que la va portar a liderar el moviment de renovació pedagògicade l’escola catalana, i impulsar la fundació de l’escola Mowgli de Reus, la primera escola de la ciutat que va fer l’ensenyamentmixt i en català, oberta a totes les creences. Ollé va ser autora de nombroses publicacions dedicades a la didàctica de la llengua ia la literatura infantil. Va ser també professora a la URV, i va contribuir a la renovació pedagògica i a la formació de professionalsde la docència. La seva mort va generar aquest diumenge tot un seguit de mostres de condol des de diferents àmbits, també entre els membres de la corporació municipal. El funeral d’Àngels Ollé tindrà lloc demà, a les 16 h., a l’Església de Sant Joan.

tracking