Diari Més

Energia

Treball recorda a Endesa que no es pot tallar la llum de llars vulnerables

La Generalitat coordina la resposta a l’ultimàtum que han rebut 27 ajuntaments de Tarragona

Una imatge d'arxiu de comptadors elèctrics.

comptadors elèctrics.Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies coordinarà la resposta de govern i ajuntaments davant les cartes enviades per Endesa on la subministradora reclama el 50% del deute acumulat pe abonats en situació de vulnerabilitat i avisa que, si no cobra, començarà a aplicar talls a partir de l’1 d’octubre. Fonts del mateix Departament consultades pel Diari Més precisen que Treball «està analitzant la proposta de la companyia» però recorden que «la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica deixa molt clar que no es pot tallar la llum a una família si hi ha un informe que avala la seva vulnerabilitat». És «en aquesta línia» que «treballa la Generalitat, en defensa dels drets de les persones amb més dificultats».

A l’Ajuntament de Reus, Endesa li exigeix 134.309 euros de deute que han generat 338 llars que disposen de contracte legal amb la subministradora però no poden fer front a les factures i han estat reconegudes com a vulnerables per l’Ajuntament. La xifra la comptabilitza Endesa des de l’aplicació de la Llei 24/2015. L’elèctrica ha fet arribar cartes en termes similars a altres 26 municipis de la demarcació, entre els quals hi ha Tarragona –370 llars, 171.148 euros reclamats–, el Vendrell –133 llars, 75.662 euros– o Cambrils –108 llars vulnerables, 62.596 euros–.

Una primera proposta

Des de la regidoria de Benestar Social de Reus ja van apuntar fa uns dies que revisarien jurídicament l’ultimàtum d’Endesa i que Treball havia contactat amb l’Ajuntament i es posava a la seva disposició per portar a terme aquest estudi jurídic. La Generalitat concreta que «en els propers dies, el Departament realitzarà una proposta als ajuntaments per treballar de manera coordinada el camí a seguir». Reus està mantenint igualment comunicacions amb l’Associació Catalana de Municipis per articular aquesta contestació conjunta.

En un comunicat, des del grup municipal de la CUP demanaven a finals de la setmana passada al govern de Reus «responsabilitat i valentia» davant l’amenaça d’Endesa i valoraven que les cartes d’Endesa als ajuntaments catalans «atempten contra els mínims indispensables per sobreviure de qualsevol persona». Al seu torn, i sobre la situació de l’Ajuntament del Vendrell, Som Poble-ERC del Vendrell considerava també en una nota que el primer pas a fer és «treballar perquè l’empresa es desdigui de l’amenaça de tallar la llum a 133 famílies» del municipi i «negar-se a pagar els 75.000 euros que exigeix Endesa».

L’assignació del govern català a la pobresa energètica va sumar l’any 2018 un total de 6.993.444 euros, prop de dos milions més que el pressupost que s’havia destinat a aquesta mateixa qüestió el 2016 i que suposa un increment del 40% en relació a l’anterior xifra. El total d’expedients de pobresa energètica iniciats el 2018 a Catalunya ascendia a 61.019. Aquests expedients van representar prestacions d’ajuts per pobresa energètica que van arribar a 30.123 llars i un total de 105.302 persones beneficiàries d’ajuts per fer front a les despeses derivades dels subministraments.

tracking