Diari Més

Benestar

Reus recupera 1.220 tones d'aliments aptes i que les botigues descarten

El programa de Gestió Alimentària, que aquest setembre assolirà 7 anys d’activitat, abasteix de productes unes 5.000 famílies

Un dels camions amb els quals es trasllada el gènere.

Reus recupera 1.220 tones d'aliments aptes i que les botigues descartenCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El programa de Gestió Alimentària, a través del qual l’Ajuntament de Reus articula la recuperació d’aliments frescos i cuinats d’una vintena d’establiments per a persones amb pocs recursos econòmics, ha superat recentment la xifra de les 1.000 tones reaprofitades des de la seva posada en marxa, l’any 2012. En concret, en acabar 2018, el sistema havia evitat que acabessin com a residus, a la brossa, 1.157.968 quilos de menjar encara apte per al consum humà però que havia quedat fora del circuit comercial. A finals d’abril d’aquest mateix 2019, segons les darreres xifres fetes públiques, la quantitat de gènere recuperat s’enfilava ja als 1.218.449 quilos.

El programa, que al setembre arribarà als 7 anys d’activitat, és pioner al conjunt de Catalunya i resulta paradigmàtic perquè realitza íntegre el cicle del supermercat a la taula. La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, valora que «estem satisfets perquè el programa, amb el temps, s’ha consolidat. Quan el vam començar, no sabíem quina resposta tindria però, a banda de les tones de producte, que parlen per elles mateixes, el sistema de gestió és altament rigorós des del punt de vista de la seguretat alimentària».

«Molts proveïdors confien ara en nosaltres i hi ha moviment», afegeix Viella, que diu que «ens anem adaptant a la realitat: des de fa un temps, la majoria de supermercats fan ofertes quan un aliment caduca aquell dia i això, l’any 2012, era impensable perquè encara hi havia la idea que calia una caducitat llarga per poder-lo vendre. Per sort, això ha canviat i socialment és molt més sostenible. S’ha de fer un canvi i crec que s’està fent». Amb tot, «sempre hi ha el marge de producte que llençarien i que està encara en bon estat» i és d’aquí d’on estira el programa. La qüestió de l’aprofitament d’aliments s’ha tornat a posar sota el focus aquests dies, precisament, per l’acció del moviment Fridays for Future, que va abordar-la en la darrera de les seves trobades setmanals a la plaça Prim.

La regidora de Benestar destaca que, «de cara al futur, amb la construcció del Centre Social El Roser, el rebost solidari i l’empresa de càtering i cafeteria, el que es pretén és anar un pas més enllà». El projecte d’El Roser ha sortit fa pocs dies, de nou, a exposició pública després de tornar a ser aprovat i la previsió és que s’executi en una sola fase a través de prop de 2 milions euros procedents del Pla d’Inversions 2019.

La xifra de tones d’aliments que el programa de Gestió Alimentària ha recuperat fins a l’abril és de 1.218, però se n’havien recollit 1.438. La diferència, un 11%, es correspon amb el que no es pot reaprofitar. Comprar aquests aliments hauria costat 2 milions. Unes 5.000 famílies es beneficien del programa.

La majoria del menjar prové de la primera línia de recuperació d’aliment fresc vinculada a les entitats de la xarxa d’aliments, on participen el Mercat del Camp, diversos supermercats, botigues de comestibles i PortAventura, entre altres. Una altra part dels productes tenen a veure amb la segona línia de recuperació d’aliment fresc i cuinat, que està relacionada amb Mercadona i amb el menjador social. A banda dels establiments comercials, menjadors escolars com el de l’Escola Montsant, el de l’Escola Pare Manyanet i el de l’Escola Puigcerver, així com altres empreses de càtering, donen gènere.

Àpats a domicili per a gent gran

Pel que fa al detall dels aliments recuperats en la primera línia fins l’abril d’aquest 2019, que són 52.446 quilos, un 32% eren verdura, un 25% eren fruita, un 15% eren lactis i un 13%, carnis. La resta eren ous, productes de fleca i altres. En relació a la segona línia, la dels aliments cuinats, Vilella recorda que «l’últim que hem fet en aquest sentit és el projecte de portar aliments a la gent gran, que està funcionant molt bé» i mitjançant el qual es dona servei a «persones grans que, a través de Serveis Socials, sabem que viuen soles i tenen dificultats per cuinar però que encara volen i poden estar a casa seva».

tracking