Diari Més

Tradició

Reus Cultura estudia l'ús de lones ignífugues a les botigues pels actes de foc

El Ball de Diables vol alternatives als cartrons per «dignificar la festa i poder tirar com Déu mana» i l’Ajuntament treballa en un model senzill de col·locar

La majoria d'establiments fan sevir cartrons per evitar maques.

Reus Cultura estudia l'ús de lones ignífugues a les botigues pels actes de focOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus Cultura analitza «un altre model amb un altre sistema de subjecció i més fàcil d’emmagatzemar» per cobrir els aparadors de les botigues del centre al pas del Ball de Diables, durant les festes. L’Ajuntament havia impulsat anteriorment «una primera prova de producció de lones ignífugues» però «el resultat no va convèncer», fet pel qual la qüestió ara s’està repensant.

Del primer model, segons detallen fonts municipals, es van arribar a produir lones per tapar els aparadors de sis establiments. El finançament, tal com estava previst en aquell moment, era del 45% a càrrec de Cultura, un altre 45% que pagaria Reus Promoció i el 10% restant, a assumir pels comerciants. Diables demanen que la mesura s’apliqui pel fet que «dignificaria el propi Ball de Diables, perquè llavors podríem tirar com Déu mana, dignificaria la Festa Major de Reus perquè és una imatge molt més maca que els cartrons que es fan servir ara i, al final, les botigues, no haurien de fer més». Pel que fa al cost econòmic, «ara no sé quant serà però, el 2010, que és quan la Cabra va fer 30 anys, per exemple, es gastaven uns 3.000 euros en col·locar cartrons pels actes de foc», explica Roger de la Cruz, president del Ball de Diables de Reus.

Adaptar-les als comerços

Aquesta «era una qüestió que sempre havíem pensat i tractat amb l’IMAC, fer servir un altre sistema en lloc dels cartrons, que també es despengen, cauen i generen problemes», afegeix, i diu que «les lones es fan una sola vegada i es poden adaptar a cada botiga, i durarien anys», tot i que el Ball de Diables «no ens posem en qui és qui ho ha de pagar». De la Cruz lamenta que «aquí, la gent veu la Festa Major però no la viu» i que «a la resta de festes majors de primer nivell no és així». «Des de fa uns anys sortim a la processó. Es va decidir deixar un temps de marge perquè la gent s’acostumés, anant amb sortidor. Han passat els anys però seguim amb sortidor», apunta, i valora que «no estem fent el que ens és propi com tots els elements sí que fan. Passem pel carrer Major diversos dies de juny, però és que és el carrer que va a la Prioral. Per Misericòrdia, fem el recorregut de Sant Joan però a l’inrevés. Són sempre les mateixes botigues i, per això, no hi ha excusa per posar-se amb el tema de les lones». «Volem sortir d’una manera que dignifiqui el Ball de Diables que té la ciutat, tirant com ho fan els diables que és amb carretilla i no amb sortidor», conclou.

Botiguers del carrer Major, al seu torn, expliquen que «no estem en contra dels Diables, ni de que passin per aquí, i estem a favor de la festa» però que «els vidres dels comerços també s’han de preservar d’alguna manera efectiva perquè amb el foc no hi quedin marques». Per això, «fa uns anys hi va haver un projecte de l’Ajuntament per fer les lones i alguns establiments ens hi vam afegir, però la cosa va quedar aturada i les lones no ens van arribar».

tracking