Diari Més

Urbanisme

Els veïns lamenten que «s'han perdut els diners i el temps» del Pla de Barris de Reus

Les AAVV dels barris Immaculada i Sol i Vista demanen que la fi dels ajuts, el 31 de desembre, no deixi en l’oblit «almenys les actuacions necessàries»

Ara s'està intervenint al carrer Roger de Llúria.

Els veïns lamenten que «s'han perdut els diners i el temps» del Pla de Barris de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Veïns d’Immaculada i la de Sol i Vista lamenten que, amb el Pla de Barris, hi ha hagut «una pèrdua de temps i de diners» i demanen que el projecte que estava previst per aquesta zona «s’executi igualment o almenys es facin les actuacions més importants i que eren necessàries», independentment que la Generalitat deixi de cofinançar obres a partir del 31 de desembre. Tot i que valoren les actuacions realitzades, consideren que «si no hi havia diners per fer-ho tot, el que s’ha fet no sempre era el prioritari» i apunten que «mentre durant molts anys aquí no es podien destinar recursos, sí que s’han destinat a altres punts de la ciutat».

El veïnat reclama que, com a mínim, «es millori la connexió entre els propis barris i amb el centre de la ciutat, que és el que esperàvem» i que el final del Pla de Barris com a tal no impliqui la desatenció de la zona: «Per higiene i per salut, cal que es netegi la riera», precisen.

El Departament de Territori no prorrogarà de nou el termini per fer obres beneficiàries dels ajuts de la Llei de Barris en la convocatòria 2009 i confirma el 31 de desembre de 2019 com a límit perquè els ajuntaments enllesteixin les feines a cofinançar. El Pla de Barris d’Immaculada i Sol i Vista, dibuixat una dècada enrere pel govern de Lluís Miquel Pérez, tenia un pressupost de 12.387.205 euros entre Ajuntament de Reus (50%) i Generalitat (50%). Fonts de Territori precisen que, amb dades de maig, l’execució del projecte està al 13,27% i la despesa total justificada és d’1.643.363 euros. És probable que, a finals d’any, la xifra se situï més a prop del 20%. En 10 anys, el Pla de Barris haurà deixat a Immaculada i Sol i Vista prop de 2 milions d’euros.

Disponibilitat de recursos

El projecte incloïa 35 actuacions a fer entre 2009 i 2013. Però la crisi econòmica va irrompre i la Generalitat, el 2011, va anunciar que seria «realment difícil» fer pagaments als projectes de la Llei de Barris. Coincidint amb l’accés de Carles Pellicer a l’alcaldia de Reus, el govern va cenyir el dibuix al nou context.

Des de Territori concreten que «l’Ajuntament de Reus, en diferents converses amb l’Oficina de Millora de les Àrees Urbanes els darrers quatre anys, ha exposat quina era la seva situació econòmica i la dificultat de realització de la despesa total del pressupost atorgat». «Se li va recomanar que realitzés una previsió realista de la despesa assumible i informés a l’Oficina de les previsions i, si era necessari, sol·licités la modificació del pla financer, incrementant o disminuint el pressupost de les actuacions», afegeixen les mateixes fonts, que detallen que «l’objectiu era adequar el projecte a les necessitats del moment però sempre conservant el pressupost inicial de 12.387.205 euros i mantenint l’import del decret de concessió de la subvenció, preveient que la situació econòmica podia millorar». «Tanmateix», conclouen, «tot i les converses, no s’ha tramitat cap modificació del pla financer atès que no s’ha demanat cap modificació de les actuacions previstes al projecte». Entre 2017 i 2019, el govern ha fet, entre altres, la renovació de la xarxa de sanejament a Sol i Vista; la reforma dels carrers Entença, Almirall Requesens i Mandela; i treballa a Roger de Llúria.

«El gruix no s’ha dut a terme»

La presidenta de l’Associació de Veïns del barri Immaculada, Esperanza Torrijos, valora que «tant de fer prórrogues i no obres, s’han perdut el temps i els diners, i no s’ha aprofitat aquesta oportunitat» i diu que «el que s’ha fet aquí, a grans trets, es va fer el 2009 o 2010: expropiar terrenys, obrir algun carrer, edificar per a la gent expropiada i una part de l’arranjament de la riera». Però «el gruix, que era unificar i dignificar els dos barris i integrar-los amb Reus, no s’ha fet» tot i que «hi ha hagut romanents de tresoreria que sí que han anat a altres llocs».

Així, «els barris es queden a mig fer i les parts expropiades es converteixen en nius de brutícia». Al seu torn, la presidenta de l’Associació de Veïns de Sol i Vista, Ana Belén Castaño, explica que «aquí és on menys s’ha actuat». «Volíem que s’hagués fet tot però, com a mínim, el camí fins a la Immaculada i estar més comunicats amb Reus», apunta, i expressa que «el que més ens interessava que es fes al barri era la neteja de la riera», però no va entrar al Pla.

tracking