Diari Més

Comerç

Els marxants de Reus tanquen un estiu «nefast» i reclamen taxes més baixes

El col·lectiu, que acumula «set o vuit temporades de caiguda», veu marge de millora en el mix comercial i la promoció del mercat

Algunes de les parades del Mercat de Marxants al voltant del Mercat Central de Reus.

Mercat de Marxants al voltant del Mercat Central de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els marxants que despleguen les seves parades al voltant del Mercat Central i del Mercat del Carrilet han acomiadat aquest 15 d’agost, que és «quan donem per tancada la temporada», un estiu «nefast» que s’acumula a «molts anys seguits de davallada» en les vendes. Els comerciants apunten que «els turistes ja no compren tant» i que, pels mercats, «es veu molta gent passejant però molt poca gent amb bosses». Aquesta que ara acaba haurà estat «la pitjor campanya en set o vuit anys», tal com valora Manuel Castillo, tresorer de l’Associació de Marxants de la Província de Tarragona i que té una parada de calçat a Reus. Per resoldre la situació, «ens fa falta el mateix de sempre: abaixar les taxes i augmentar la promoció», detalla Castillo, que assegura que encara ara «hi ha marxats que ho estan deixant estar perquè no arriben a pagar» i que el mercat està acusant el fet que «hi ha diverses parades que ofereixen el mateix tipus de productes». La situació negativa és similar a la d’altres mercats de la demarcació.

El de Reus «no és el mercat més car de Tarragona però sí que és un dels més cars, i tampoc és ara on més es guanya». Per això, tot i que Reus Mobilitat i Serveis manté té taxes a preus més reduïts que una dècada enrere, «les vendes han caigut i mantenir preus no és suficient, necessitem que baixin i és el que primer demanem quan ens reunim amb l’empresa», conclou el tresorer de l’Associació de Marxants de la Província de Tarragona.

En el ple del juny de 2018, la llavors regidora de Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles, explicava que «tenim preus per sota de moltes ciutats de Catalunya, fins i tot per sota de Tarragona» i que «la sensibilitat amb motiu de la crisi s’ha vist reflectida any rere any en la baixada dels preus des de 2009».

Trasllat del CMQ

Un altre dels marxants, Joan Benítez, que ven roba de la llar, manté que «aquest ha estat un dels pitjors estius que hem passat: poc turisme i una caiguda de les vendes que en el nostre cas pot estar al voltant del 40% respecte a anys anteriors». «A tot això cal sumar que aquí, com a tots els mercats, estem pagant el sòl a preu d’or. A mi, estar-m’hi em costa 1.000 euros cada dos mesos», afegeix, i diu que «molta gent no pot pagar i és difícil trobar algú que no tingui factures pendents». Benítez sosté que «no es fan tantes activitats com voldríem i potser s’ha deixat que el mercat es vagi degradant», i precisa que «no s’està tenint en compte el mix comercial, cosa que ens arrossega a tots». «Estem en un moment que necessitem ajuda i necessitem idees noves, no som atractius i la gent jove no ve. La mitjana d’edat dels clients és de 50 en amunt», diu. Com a aspectes a millorar, Benítez apunta que «els paradistes haurien de ser professionals, es podria fer una retolació conjunta i donar un altre aspecte al mercat i estaria bé que entressin parades amb productes que ara estan tenint tirada: una de mòbils, una de promoció de vehicles, coses així». El col·lectiu espera que, d’alguna manera, el trasllat previst del CMQ a les instal·lacions de l’antic hospital «ens pugui donar aire perquè, abans, quan hi havia aquí l’Hospital Sant Joan, la cosa era molt diferent, hi havia circulació de gent i això, poc o molt, sempre incrementa les vendes del mercat», conclou Benítez.

Fins a 25 noves parades

El passat mes d’abril, el Mercat de Marxants va iniciar la progressiva incorporació de 25 noves parades adjudicades al març i que cobrien places que, al llarg dels anys, havien quedat buides. Tot i que hi ha marxants que asseguren que algunes de les persones a qui es van concedir parades ja han deixat d’acudir al mercat, el punt de vista dels qui continuen és molt diferent. És el cas d’Ibrahim Couta, que porta una parada de marroquineria i es mostra més o menys content amb els resultats de la seva incorporació a Reus. «No ens podem queixar perquè, si no estem aquí, estem a casa, i almenys guanyem alguna cosa», diu, i explica que «l’estiu, per a mi, no ha estat tan dolent però és cert que les vendes són baixes». «Passa molta gent i poca gent compra però, tot i això, sí que és millor que altres anys», detalla, en relació a altres parades que regenta a municipis de la demarcació, tot i que conclou que «les taxes són altes».

La venda d’animals

L’abril de 2018 va entrar en vigor la nova ordenança de protecció, benestar i convivència amb els animals de companyia i la fauna urbana, que prohibirà la venda d’animals a la via pública. En aquest sentit, una de les parades de marxants que oferia animals a l’entorn del Mercat Central ja s’ha reconvertit a parada de venda de plantes «després que, en traslladar-nos de lloc, ens diguessin que no podíem seguir venent animals, tot i que l’ordenança ens donava un any per fer el pas» a plantes o a utensilis relacionats amb mascotes, explica Joan Roig, que n’és propietari. Altres paradistes lamenten la reformulació perquè «la parada d’animals atreia moltes persones joves al mercat». Encara n’hi ha una altra, però, que sí que en ven.

tracking