Diari Més

Infraestructures

El Pla Director de l'Aeroport de Reus arriba al Ministeri per a la Transició Ecològica

Un any després d’iniciar els tràmits, Aena prepara l’Estudi Mediambiental i la informació pública

Una imatge d'arxiu de la torre de control de Reus.

Aeroport de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un any després que Aena completés la sol·licitud per posar en marxa la confecció d’un nou Pla Director de l’Aeroport de Reus, un pas que va produir-se al juliol de 2018, la tramitació avança. Fonts del Ministeri de Foment consultades pel Diari Més precisen que, un cop realitzada «una revisió per comprovar que es complien tots els requisits exigibles per la legislació ambiental», es va demanar «l’inici de la tramitació ambiental corresponent al Ministeri per a la Transició Ecològica». Aquest mateix òrgan, al seu torn, «va remetre fa algunes setmanes el document d’abast, que serveix com a base perquè el promotor –que és Aena– procedeixi a elaborar l’Estudi Ambiental Estratègic». A partir d’aquí, segons detallen les mateixes fonts, vindrà la «realització de la informació pública i consultes pertinents», una fase «en la qual Aena està treballant» ara.

Serà després quan la documentació passi de manera efectiva «a informació i consultes sectorials», moviment «que inclou les companyies aèries i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)». La nova versió de l’esborrany del Pla Director de l’Aeroport «hauria de ser sotmesa a informe del Comitè de Coordinació Aeroportuària de Catalunya».

El document 2006-2013

Des de Foment precisen, sobre la tramitació que implica dotar l’Aeroport de Reus d’un nou Pla Director, que «s’estan complint els passos que la normativa imposa» i recorden que la configuració d’un «document d’aquesta importància requereix la participació d’altres ministeris i una fase d’informació i participació pública amb companyies aèries, CNMC i el Comitè de Coordinació Aeroportuària, on es troben representades les administracions territorials». Així, «no es pot concretar actualment un termini per a l’adopció definitiva» del Pla Director.

L’elaboració del nou Pla Director va ser anunciada el febrer del 2018 pel llavors ministre Íñigo de la Serna, al Senat, interpel·lat per ERC i com un as a la màniga amb què el govern feia front a les acusacions de manca d’inversió a Reus per la concessió de la quarta pista del Prat a Girona i el silenci davant el projecte d’estació intermodal. De la Serna va llançar la promesa que tot el procés del Pla Director culminés entre finals de 2019 i principis de 2020.

El Pla Director de l’Aeroport de Reus 2006-2013, el que Foment manté avui com a vigent al seu lloc web, fixava per a l’horitzó del 2020 una previsió de 4.400.000 passatgers anuals –el 2018 han estat poc més d’un milió–, amb 2.893 viatgers i 19 aeronaus per hora a la capital del Baix Camp. El Pla, implantat en un moment de rotunda bonança econòmica i poc temps després que l’aeròdrom superés per primer cop la barrera del milió de passatgers, establia que «s’espera que per al cas més probable de desenvolupament de l’Aeroport de Reus el 2020 es produeixin fins a 50.036 operacions l’any».

Una terminal i una plataforma

A principis d’any, i en una resposta al Congrés a preguntes del grup d’Unidos Podemos - En Comú Podem - En Marea, el govern de l’Estat avançava que «la principal actuació de la proposta de revisió del Pla consisteix en una nova Àrea Terminal de Passatgers amb la seva plataforma associada». Malgrat tot, apuntava, «amb l’anàlisi realitzada, i segons les previsions actuals de trànsit, no seria necessària abans de l’any 2035».

tracking