Diari Més

Urbanisme

El Pla de Barris de Sol i Vista de Reus es quedarà per sota del 20% d'execució

Territori fixa al desembre el límit per acabar les obres i al projecte, replantejat per la crisi, s’hauran invertit 2 milions en 10 anys

Els treballs avancen al carrer Roger de Llúria.

El Pla de Barris de Sol i Vista de Reus es quedarà per sota del 20% d'execucióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha descartat aplicar una nova pròrroga al termini de materialització de projectes beneficiaris dels ajuts de la Llei de Barris en la convocatòria 2009 i confirma el 31 de desembre d’aquest 2019 com a data límit perquè els ajuntaments enllesteixin les obres a cofinançar. La decisió afecta el Pla de Barris d’Immaculada i Sol i Vista, dibuixat una dècada enrere i que, d’inici, comptava amb un pressupost total de 12.387.205 euros entre l’Ajuntament de Reus (50%) i Territori (50%). Fonts del Departament concreten al Diari Més que, amb dades del mes de maig, l’execució del Pla de Barris està només al 13,27% i la despesa total justificada és d’1.643.363 euros.

Probablement la xifra resulti lleugerament superior i se situï una mica més a prop del 20% en finalitzar l’any, ja que, fa poques setmanes, s’han posat en marxa treballs vinculats al projecte –la intervenció al carrer Roger de Llúria, amb 186.194 euros– pendents de justificar. La previsió és que, en 10 anys, el Pla de Barris hagi deixat a Immaculada i Sol i Vista uns 2 milions d’euros d’inversió.

La concurrència a la convocatòria 2009 d’ajuts vinculats a la Llei de Barris va tramitar-la el govern de Lluís Miquel Pérez. El projecte incloïa un total de 35 actuacions diferents que havien de consumar-se entre el mateix 2009 i l’any 2013, i preveia el gruix de les obres a partir de 2012. La irrupció de la crisi econòmica i la seva incidència sobre l’administració local, de la qual Reus no va quedar al marge, així com l’anunci de la Generalitat, l’any 2011, que li seria «realment difícil» fer els pagaments de projectes de la Llei de Barris i les protestes veïnals per expropiacions programades van portar a replantejar el Pla de Barris d’Immaculada i Sol i Vista coincidint amb l’accés de Carles Pellicer a l’alcaldia. I es va assolir un acord entre Ajuntament i Generalitat per limitar l’abast del Pla i reduir, de pas, l’afectació que el seu desplegament de ple implicava per al veïnat. Per això, en els darrers temps la voluntat del govern no ha estat la de completar el pressupost inicial de 12.387.205 euros.

Altres 23 municipis

La del baix percentatge d’execució no és una qüestió que tingui a veure únicament amb el Pla de Barris d’Immaculada i Sol i Vista. De fet, i a petició del govern de Reus, Territori ja havia concedit l’any passat una darrera ampliació del marge per obres pendents. En aquell moment, fins a 23 dels 26 municipis beneficiaris dels ajuts de la Llei de Barris en la convocatòria 2009 encara no havien invertit el 100% del pressupost. Després que es confirmés aquesta pròrroga, Reus en va sol·licitar públicament una de nova fins al 2023 que, tal com precisen des de la Generalitat, no prosperarà perquè «la normativa vigent no permet ampliar el termini» i «no està prevista cap nova convocatòria».

En el dibuix de 2009, el Pla de Barris d’Immaculada i Sol i Vista preveia millorar la connexió dels dos barris amb la resta de la ciutat, enllaçar els dos nuclis a través d’un passeig vorejat d’horts urbans i cohesionar-los mitjançant un centre cívic i cultural. També la rehabilitació d’habitatges i l’impuls a programes socials en diferents àmbits. El projecte, però, no s’ha arribat a aplicar en aquells termes.

Entre 2017 i 2019, el govern ha tirat endavant, entre altres, la renovació de la xarxa de sanejament i aigües pluvials de Sol i Vista; la reforma dels carrers Entença, Almirall Requesens i trams de Roger de Llúria i de Nelson Mandela; i treballa ara en una nova fase de Roger de Llúria fins a Josep Iglésies i Fort.

tracking