Diari Més

Energia

La CUP de Reus exigeix a l'Ajuntament que sigui «valent» amb Endesa

La formació demana «blindar els drets de les persones més vulnerables»

Una imatge d'arxiu de comptadors de la llum.

Reus revisa jurídicament l'ultimàtum d'Endesa per tallar la llum a 338 llarsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Responsabilitat i valentia». És el que exigeix la CUP al govern de Reus «per fer front a les amenaces d’Endesa», que reclama a l’Ajuntament –igual que a altres 26 de la demarcació– el 50% del deute generat des de l’aplicació de la llei 24/2015 pels abonats vulnerables i que no poden fer front al rebut de la llum. En el cas de la capital del Baix Camp, la subministradora té registrades fins a 338 llars en aquesta situació i comptabilitza un deute de 268.619 euros. A principis de mes va adreçar una carta a alcaldia on detalla aquestes xifres i insta a que el deute sigui cofinançat amb l’Ajuntament. És a dir, demana un total de 134.309 euros i anuncia que, si és que no els ingressa, podria començar a desconnectar aquestes llars que no estan pagant a partir del dia 1 d’octubre.

La regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, ja ha apuntat que l’Ajuntament està en contacte amb el Departament de Treball, amb l’Associació de Municipis de Catalunya i amb altres ajuntaments i que estudiarà jurídicament la carta d’Endesa.

El regidor cupaire Edgar Fernàndez denunciava ahir l’«abús i poder» de les subministradores: «Aquestes comunicacions atempten contra els mínims indispensables per sobreviure de qualsevol persona». Fernàndez recorda que «les grans empreses no compleixen els protocols socials de talls de subministrament ni s’han adherit al conveni de les administracions catalanes del 2017». A més, assegura que «l’amenaça de talls de subministrament a les famílies vulnerables incompleix de manera flagrant la llei 24/2015».

Una moció aprovada al gener

En aquest sentit, el ple del gener de 2019 va aprovar una moció de la CUP perquè «en la propera licitació dels subministraments d’energia, l’Ajuntament fixi com a requisits el compliment de les lleis vigents en matèria del consumidor vulnerable i altres paràmetres d’economia social i mediambiental», a més d’exigir a la Generalitat «posar en marxa l’organisme interdepartamental pel correcte desenvolupament la Llei 24/2015».

«No es tracta de fer moviments pressupostaris per salvar aquesta situació, perquè l’abús de les grans empreses continuarà. Es tracta de blindar els drets i garantir unes condicions de vida dignes a tota la població», defensa Fernàndez. La formació ha iniciat contactes d’urgència amb actors socials i polítics de la ciutat per tal de donar una resposta conjunta i pressionar el govern municipal. Arran d’una piulada on la CUP difonia aquesta mateixa exigència, Vilella responia ahir a les xarxes que «per fer front a la pobresa energètica no ens en falta de valentia però crec que necessitarem alguna cosa més que un tuit».

Al seu torn, Som Poble-ERC del Vendrell considera que el primer pas a fer és «treballar perquè l’empresa es desdigui de l’amenaça de tallar la llum a 133 famílies» del municipi i «negar-se a pagar els 75.000 euros que exigeix Endesa».

MÉS INFORMACIÓ

Reus revisa jurídicament l'ultimàtum d'Endesa per tallar la llum a 338 llars

tracking