Diari Més

Benestar

'La bufanda de la iaia' socialitza la tercera edat i teixeix noves amistats a Reus

Amics de la Gent Gran, amb 32 voluntaris i 28 usuaris a la ciutat, proposa a a les persones d'edat avançada crear, ensenyar a fer i vendre peces d’abric per sentir-se més actius

Una de les sortides del programa de 'La bufanda de la iaia', l'any passat, a la plaça del Castell.

'La bufanda de la iaia' socialitza la tercera edat i teixeix noves amistats a ReusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La falta de vida social és un dels problemes que més poden afectar aquelles persones grans que viuen soles o que no poden comptar amb la companyia de familiars o amics gaire sovint. Davant d’aquesta necessitat, l’associació Amics de la Gent Gran va crear una activitat que s’anomena La bufanda de la iaia.

Aquesta té per objectiu socialitzar les diferents persones que participen amb l’associació i, de tant en tant, portar aquestes persones grans a les places de la ciutat per a fer bufandes, gorros i diferents elements, tot amb llana i creat per aquestes persones grans. Les sortides s’acostumen a realitzar a la tardor i l’hivern, quan més fa falta aquesta bufanda o gorro. En el cas de Reus, La bufanda de la iaia va portar una vintena de gent gran a la plaça del Castell per a fer les seves bufandes però també vendre-les i ajudar a les persones interessades a crear-ne de pròpies.

Amb l’excusa de teixir aquestes peces de roba per abrigar-se, la gent gran socialitza entre ells i també amb les persones més joves que s’acosten per aprendre o comprar. Des dels Amics de la Gent Gran valoren molt positivament aquesta activitat que es realitza arreu de Catalunya i per la qual han passat 533 persones, de les quals 157 són grans. L’organització destaca que «aquesta activitat exercita els dos hemisferis del cervell, redueix l’estrès, millora el nostre estat d’ànim i la motricitat de les mans i eleva la nostra autoestima».

A banda, el fet que les persones d’edat avançada també puguin ensenyar als més joves fa que «s’autovalorin». A tot Catalunya s’han fet 71 trobades en les quals s’han teixit 384 bufandes, les quals també serveixen per recaptar fons per l’organització. Ara, en la temporada estiuenca, aquesta activitat s’atura però se’n fan d’altres, com vacances per diferents indrets del territori. «Aquesta època, com el Nadal, pot ser molt sensible perquè molta gent marxa i la solitud s’agreuja» expliquen des de la fundació i afegeixen que «és per això que nosaltres organitzem una mena de vacances per als participants, perquè desconnectin i també marxin de la ciutat per trencar la rutina».

Companyia i activitats

A la capital del Baix Camp, hi ha un total de 32 voluntaris que participen amb l’associació Amics de la Gent Gran per tal de fer companyia als avis i àvies que se senten sols. En total, hi ha 28 persones grans que formen part d’aquest programa i que, per tant, reben un voluntari a casa dues hores a la setmana.

A banda de fer diverses activitats a casa amb el voluntari i de La bufanda de la iaia, els Amics de la gent gran també organitzen moltes més activitats com berenars o trobades per seguir promovent la socialització en la tercera edat.

Els Amics de la gent gran fa cinc anys que van arribar a Reus i des d’aleshores han anat creixent una mica cada any. Amb tot, lamenten que encara no hi ha una xarxa potent entre ells, els centres cívics, els CAPs i l’Ajuntament per fer més visible la seva tasca i recordar la importància de no deixar soles a les persones d’edat avançada, ja que, com demostren alguns estudis, això pot incrementar malalties com ansietat o depressió.

tracking