Diari Més

Mediambient

Bombers han retirat 13 nius d'abelles aquest estiu a Reus, la meitat que l'any passat

La sequera durant la floració i les altes temperatures han limitat la quantitat de ruscs a la via pública, on la majoria s'han trobat a arbres i façanes

Un rusc d'abelles a la plaça de la Llibertat, en una imatge d'arxiu.

Un rusc d'abelles a la plaça de la Llibertat, en una imatge d'arxiu.Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 13 ruscs d'abelles han estat retirats d'espais públics de Reus per Bombers de la Generalitat, entre maig i agost, a través d'un total de 10 intervencions realitzades. Més de la meitat dels nius, 8 d'ells, van ser detectats i traslladats en cinc actuacions que van tenir lloc durant el mes de maig. La majoria es trobaven en façanes d'edificis, en cartells indicatius o entre la vegetació. La xifra d'intervencions resulta considerablement inferior a la que es va registrar en el mateix període de 2018, quan se'n van fer 27.

Bombers atribueixen la davallada a la manca de pluges durant l'època de floració, les altes temperatures, la presència de depredadors a nivell generalitzat i l'ús de pesticides.

En detall, el dia 2 de maig es va intervenir per un rusc a la façana d'un edifici ubicat davant de l'Escola Cèlia Artiga i el dia 20 els bombers van abordar-ne un altre de localitzat entre matolls, en un descampat a l'alçada del número 12 de l'avinguda de Barcelona. Tres dies després, al cartell d'una benzinera de la C-14 es van identificar i moure tres ruscs més. El 27 de maig es van retirar dos de nous d'un arbre a l'alçada també del número 11 de l'avinguda de Barcelona –barri Gaudí– i el 31, un rusc en un fanal de la carretera de Montblanc.

Al juny, els bombers van treure un rusc de dalt de la porta del número 14 de la glorieta de Galícia –barri Fortuny– i un altre al pàrquing de la policia local, els dies 6 i 14. El dia 10 de juliol es va retirar un rusc d'un contenidor de la brossa a l'alçada del número 19 del carrer Carles Riba, el dia 12 es va actuar a una façana del número 29 de la glorieta d'Andalusia –el rusc estava a tres metres d'alçada– i el 17, en una altra façana, llavors al carrer Manel Huguet.

Quan troben un rusc, els bombers col·loquen una caixa al seu voltant durant una estona perquè les abelles hi entrin o les fan accedir per aspiració o escombrant-les amb cura. Després, les lliuren a apicultors de la zona amb qui teixeixen prèviament contactes. Els apicultors que les han rebut les posen en quarantena, les tracten pertinentment i les incorporen a la resta.

El 2018, un total de 27 episodis

L'any 2018, van ser 27 les actuacions de Bombers de la Generalitat per la presència de nius d'abelles a la via pública: 16 al maig, 7 al juny, una al juliol i tres a l'agost. Són 17 més que aquest 2019. El membre del cos de bombers i apicultor Jordi Victòria explica que «les intervencions d'aquest tipus, a nivell global, han caigut prop d'un 75%».

Tot i que la situació d'enguany pot atribuir-se «a la poca pluja de la temporada, perquè les abelles nien a la primavera i estan molt lligades a la floració: com més pluja, més abelles, i enguany hi ha hagut sequera», i també «a les altes temperatures que hem tingut i a l'entrada, en general, de la vespa velutina, que es menja l'abella», sí que és cert que «s'està traçant una corba descendent en aquestes actuacions que no es recupera». Precisament, en relació a les temperatures «hi ha vegades que podem trobar insectes al setembre o a l'octubre, perquè les temporades s'allarguen».

Victòria precisa que els que es veuen al carrer «són ruscs itinerants, on sorgeix una reina, que busquen un lloc per instal·lar-se i el troben generalment a arbres, roques o a les construccions humanes que tenen forats». «L'abella salvatge», amb tot, diu, «és molt difícil que tiri endavant tal com estem ara, perquè la destrucció del medi ambient també l'afecta» i, en l'actualitat, «gairebé les úniques que tenen possibilitats són les cultivades, que estan medicades».

tracking