Diari Més

Laboral

USITAC denuncia la pèrdua de 50 hores setmanals de neteja al CAP Sant Pere

L’ICS nega que s’hagi reduït el servei i sosté que únicament s’han reordenat espais, i el sindicat traslladarà la càrrega de feina a Inspecció de Treball

Una imatge d'arxiu de la façana principal del CAP Sant Pere de Reus.

USITAC denuncia la pèrdua de 50 hores setmanals de neteja al CAP Sant PereOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sindicat USITAC xifra en «almenys 50 a la setmana» les hores de feina del personal de neteja que, des de 2015 fins ara, «ha perdut» el CAP Sant Pere. Entre aquestes 50 n’hi ha «algunes que han desaparegut sense més amb la jubilació d’antigues treballadores» i també «altres que han anat a parar al CUAP», el qual ha viscut recentment una ampliació de la capacitat d’atenció. L’ICS nega «categòricament» que s’hagi produït qualsevol reducció en el servei de la neteja i detalla que únicament s’han reordenat espais a l’edifici. Al seu torn, USITAC recorrerà a Inspecció de Treball perquè examini les càrregues de feina de les treballadores de la neteja del CAP i resolgui si han augmentat o no i si són les correctes.

Una de les treballadores de la neteja del CAP Sant Pere explica al Diari Més que «vaig començar a treballar aquí fa prop de 30 anys, quan al centre encara no hi havia en funcionament ni la meitat dels serveis que es presten ara. Al CAP, amb el temps, tot s’ha anat remodelant i modernitzant i no queda ni un sol metre quadrat que no es faci servir però, en canvi, cada vegada hi ha menys hores dedicades a la neteja i menys treballadores». Recentment, el contracte ha sortit a concurs i ha quedat en mans d’Eulen.

La superfície del CAP és de 5.500 metres útils i, segons USITAC, la xifra d’empleades que s’encarreguen ara de la neteja és de 6 al CAP –202 hores– i altres dues que es dediquen al CUAP en els caps de setmana –14 hores–. L’any 2001, segons la informació que aporten les mateixes fonts, el volum de treballadores era de 9 persones a 40 hores cadascuna. I el 2015, hi havia 8 treballadores només dedicades al CAP que sumaven, entre totes elles, un total de 252 hores de neteja, 50 més que ara.

Els espais de major complexitat

La mateixa empleada indica que l’ampliació del CUAP comporta una major complexitat de la neteja perquè «on abans hi havia sales amb cadires, ara hi ha boxes amb els seus controls, pantalles, lavabos i passadissos que obliguen a invertir més temps». «El CUAP necessita un servei ampli i volen que s’assumeixi sense contractar hores i quan ja se n’han perdut bastants», diu. La treballadora de la neteja apunta que «hi ha dies que passem la meitat de la jornada sense haver arribat encara a la part que personalment en el nostre lloc ens toca fer» i que «hi ha molta feina que està sortint directament de les nostres costelles. Ens afecta i és difícil treballar així perquè, intentant arribar a tot quan és impossible, acabem en una situació d’esgotament». «Treballem sota molta pressió i sense ni un segon per respirar, mirant de fer que la pèrdua d’hores no repercuteixi en els usuaris encara que hagi de ser a costa nostra, cosa que a altres centres de l’ICS pensem que no passa», conclou.

USITAC assegura que, aprofitant algunes jubilacions, hores de personal que netejava el CAP han passat ara al CUAP i que, com que l’espai del CAP és el mateix, «són les que queden que han d’assumir la neteja, cada vegada una mica més». Tot i que l’ICS sosté que en cap cas s’han perdut hores, i nega que qualsevol afectació en aquest sentit hagi tingut lloc, USITAC acudirà a Inspecció de Treball perquè valori la càrrega de feina que afronten les treballadores. Des de l’ICS asseguren també que Eulen, que ha assumit el contracte fa poc, anirà presentant-se de manera progressiva als diferents centres de primària, tal com demanen les treballadores del CAP.

tracking