Diari Més

Comerç

Sant Josep Obrer alerta que 5.400 veïns es queden sense serveis al barri

L’AVV I de Maig denuncia que, en pocs anys, ha perdut «el consultori, un banc, peixateries i fruiteries» i que «aquí viu gent gran»

Alguns comerços estan abaixant la persiana.

Sant Josep Obrer alerta que 5.400 veïns es queden sense serveis al barriOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Veïns de Sant Josep Obrer lamenten que la zona està perdent, de manera progressiva en els darrers anys, multitud d’establiments comercials i el que consideren que són serveis bàsics. La confirmació del pròxim tancament de l’Aldi del Tecnoparc –que es traslladarà a la carretera de Salou–, un pas contra el qual l’Associació de Veïns I de Maig havia protestat abans però que acabarà consumant-se el 28 d’agost, representa «una altra mala notícia per a les 5.400 persones que viuen aquí, moltes de les quals són gent gran o amb mobilitat reduïda que tenen dificultats per desplaçar-se lluny», explica el president de l’entitat, Eduardo Navas. «El problema ja no és que no vulguem haver d’agafar el cotxe per anar a comprar una barra de pa, sinó que hi haurà molta gent que no podrà fer-ho», afegeix.

L’any 2013, Salut va tancar el consultori mèdic de Sant Josep Obrer, les instal·lacions del qual es trobaven en una situació precària, i els pacients van ser derivats al CAP d’Horts de Miró. «A partir de llavors, potser perquè per aquí ja no hi havia tant de trànsit», apunta Navas, «han anat tancant comerços i hem arribat a això». Entre les botigues que s’han perdut, Navas comptabilitza «almenys un Schlecker, una fruiteria, una peixateria, una sucursal de Caixabank –que es va moure a l’avinguda Pere el Cerimoniós– i, ara, el supermercat Aldi, que era el més barat que teníem a prop».

La situació l’atribueix Navas a dues causes. D’una banda, «s’ha generat un cercle de tal manera que, quan hi havia supermercats, es van menjar els petits comerços, fruiteries i peixateries, que van desaparèixer perquè no podien posar preus igual de baixos, no eren competitius i no tenien clientela». De l’altra, afegeix el president de I de Maig, «alguns dels qui tenien negocis i tenien clients no han aguantat el pagament dels preus dels lloguers, que aquí també són elevats, i assumir el cost d’autònoms, i també han tancat».

Sol i Vista s’ha quedat sense pa

«No volem que ens acabi passant com a Sol i Vista, on no es pot ni tan sols comprar el pa», valora Navas. Per això, «demanem a l’Ajuntament que faci alguna acció per potenciar el comerç als barris i a Sant Josep Obrer. Incentius per obrir o per mantenir comerços i serveis», conclou. Navas xifra en 30 els locals que es troben disponibles en l’àmbit de Sant Josep Obrer.

Precisament des de Sol i Vista, veïns expliquen que «fa prop d’un any teníem una sola botiga però va tancar. Fins fa un mes, encara podíem anar a comprar el pa a un bar que en venia, però també ha tancat i ara només ens queda un altre bar, que és l’únic que hi ha». «Fa molt que aquí no hi ha comerços», afegeixen, i diuen que «la qüestió és que la majoria dels veïns són gent gran, que han d’anar caminant o agafar l’autobús per anar al centre». Amb tot, «hi ha moltes persones que no poden fer el tram fins a la parada de bus» i «per exemple, en el meu cas, quan saben que he d’anar a comprar aprofiten i em demanen coses necessàries, i les hi porto», conclouen. Parlen de 20 locals vuits al barri. La mateixa problemàtica es dona, segons expliquen, a la urbanització Pelai, on «també hi ha molta gent gran».

L’agost de 2018, Reus Promoció va anunciar la posada en marxa d’un pla orientat a potenciar el comerç al barri del Carme, on també s’han denunciat cíclicament les mancances en aquest àmbit. L’acció recollia propostes aportades pels mateixos comerciants i es basava en un procés de diagnosi que s’havia dut prèviament a terme a través de Mas Carandell.

tracking