Diari Més

Comerç

Reus perd supermercats però els que s'hi instal·len ocupen més superfície

L’Anuari de la Distribució Comercial 2019 fixa en 66 els establiments oberts a la ciutat, amb 42.170 metres quadrats en total

El passat 13 de juliol, Caprabo va abaixar la persiana del local de què disposava al Mercat Central.

Reus perd supermercats però els que s'hi instal·len ocupen més superfícieOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Reus acumulava, a 31 de desembre de 2018 i segons les dades de l’Anuari de la Distribució Comercial 2019 elaborat per la Generalitat de Catalunya, un total de 66 supermercats actius que es traduien en 42.170 metres quadrats de superfície de venda. En comparació amb el mateix estudi de 2017 –el Departament d’Empresa fa pública aquesta radiografia dels operadors d’alimentació, drogueria i perfumeria en autoservei cada dos anys–, la ciutat, que tenia 68 establiments, n’ha perdut dos. Però, tot i disposar de menys súpers, ha incrementat en aquest temps 746 metres de sala per sumar-los als 41.424 de què llavors disposava. Algunes grans cadenes estan optant per traslladar els seus punts de comercialització a espais més amplis o naus, de vegades al mateix nucli o a la perifèria i, en alguna ocasió, generant una certa divisió veïnal.

Mercadona i Aldi es perfilen com dos exemples d’això: el primer prepara l’aterratge a la Sedera i Aldi està construint un nou edifici a tocar de la carretera de Salou. Pel que fa a la Sedera, les diferents alternatives per donar un nou ús al solar, el qual va viure el 2016 l’enderroc de l’esquelet de la passarel·la tèxtil i acollirà finalment un nou Mercadona, van propiciar la configuració de la plataforma Sedera Reus 2018. La implantació a la Sedera comportarà, possiblement, la supressió d’un altre supermercat a la zona, que podria ser el del carrer Alcalde Joan Bertran. En el context del desplegament del seu nou model de botiga, Mercadona també va obrir el 2017 a Mas Mainer en una nau de 1.600 metres quadrats i va deixar enrere el local de General Moragues, de dimensions més reduides. Recentment, ha aplicat reformes a Països Catalanas. En relació a Aldi, l’Associació de Veïns I de Maig, a Mas Pellicer, va promoure a finals de juny una protesta contra el tancament del supermercat de la marca al Tecnoparc, el qual entenen que es donarà quan Aldi obri a la carretera de Salou.

Caprabo, l’últim que ha dit adéu

L’Anuari de la Distribució Comercial 2019 deixa constància de sis obertures i vuit tancaments de supermercats en els últims dos anys, i apunta la presència d’un súper per cada 1.600 reusencs. Les xifres, per les dates en què es va fer el balanç, no tenen en compte, entre altres, el cessament de l’activitat del Carrefour Market que ocupava un lloc a l’avinguda Pere El Cerimoniós o el recent tancament de l’establiment de Caprabo al Mercat Central. Aquest últim extrem ha deixat el Mercat Central amb un únic supermercat, l’Spar, de la cadena Fragadis que el setembre de 2016 va abaixar la persiana al Mercat del Carrilet. Entre les obertures hi ha la de l’Esclat del Tecnoparc, que va inaugurar-se el 2017 amb una superfície de 4.400 metres quadrats. També la de Lidl al carrer Pintor Fuster, amb uns 1.400 metres quadrats. O la de Carrefour Express al carrer del Vent. A l’estudi només es comptabilitzen els 50 principals operadors a Catalunya.

Reforma del Mercat del Carrilet

Dins l’àmbit dels supermercats, Reus Mobilitat i Serveis en busca un de particular, el que hauria d’articular la remodelació del Mercat del Carrilet. El període de consultes que, amb aquesta finalitat, l’empresa municipal va obrir l’estiu de 2018, s’ha prorrogat fins el 31 de març de 2020. Un total de 14 dels 16 paradistes del Mercat del Carrilet van decidir quedar-s’hi en lloguer, expirades les seves concessions, a l’espera del nou projecte.

tracking