Diari Més

Religió

Més de 4.000 musulmans celebren la Festa del Xai a la mesquita de Reus

La comunitat omple As-sunnah per assistir a l’oració i el sermó, i lliura carn a 20 famílies necessitades

Al carrer Tolerància van col·locar-se catifes per generar un espai addicional per l''Eid Al-Adha'.

Més de 4.000 musulmans celebren la Festa del Xai a la mesquita de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 4.000 persones van aplegar-se ahir a la mesquita As-sunnah del polígon Granja Vila per participar en l’oració i posterior sermó de l’Eid Al-Adha, la Festa del Xai. La cita, una de les més destacades del calendari islàmic –juntament amb la que celebra el final del Ramadà i que enguany va produir-se el 4 de juny–, va comportar el tall a la circulació al carrer Tolerància i l’activació de l’habitual dispositiu de mobilitat de la Guàrdia Urbana.

Mohamed Said Badaoui, portaveu de l’Associació dels Musulmans de Reus i Comarca, explicava ahir a les portes del centre de culte que «la veritat és que ha vingut més gent de la que esperàvem. Aquesta vegada, com que coincidia amb les vacances, pensàvem que moltes famílies estarien de viatge al Marroc, però la resposta ha estat molt bona i ens ha sorprès. Segur que hem arribat als 4.000».

La Festa del Xai és «si no la celebració més important de l’Islam, sí que una d’elles» i consisteix en assistir a «l’oració, el sermó i després dirigir-se cadascú a la carnisseria o l’escorxador on ha encarregat el xai i passar el dia amb la família, els amics i els veïns». L’Islam «crida a repartir el xai en tres porcions: una per a qui ha sacrificat l’animal i la seva família, el segon terç seria per als amics i els veïns i la part restant, per a les persones necessitades». Precisament d’aquesta última surten les donacions a la mesquita que, aquest cop, hauran permès disposar de la seva porció de xai a «al voltant d’una vintena de famílies necessitades» i registrades en un llistat a la mesquita.

En el dia d’ahir, el sermó prenia també una temàtica especial: «Es parla de per què se celebra aquesta festa. Déu, per posar a prova el profeta Abraham, li va dir que sacrifiqués el seu fill Ismael. Quan estava a punt de fer-ho, Déu el va aturar i li va oferir un xai», afegeix Badaoui, que diu que «per això en aquesta data se sacrifica un xai, per acostar-nos d’alguna manera a Déu». El portaveu de la mesquita detalla que «la festa ha existit tant en la religió catòlica com en la musulmana».

L’ampliació, «cap al setembre»

Des de fa un temps, la comunitat treballa en l’ampliació de les instal·lacions del polígon Granja Vila per destinar més metres a activitats complementàries a l’oració. En aquest sentit, Badaoui precisa que «si no hi ha cap requeriment per part de l’Ajuntament ni cap serrell que hagi quedat pendent, la intenció és que puguem inaugurar l’ampliació de cara al mes de setembre, un cop passat l’estiu». Entre altres qüestions, l’ampliació servirà també per impartir les classes de llengua àrab de les quals van prendre part, durant el curs 2019-2020, al voltant de 260 nens i joves.

Les fileres de persones arribaven fins més enllà de la mesquita.

Més de 4.000 musulmans celebren la Festa del Xai a la mesquita de ReusOlívia Molet

tracking