Diari Més

Habitatge

Veïns del Carme de Reus tanquen tres edificis ocupats per «màfies» en 72 hores

El president de l’AVV L’Harmonia agraeix la resposta policial però denuncia amenaces i demana a l’Ajuntament «que s’impliqui»

L'accés precintat del 2 d'Arquitecte Caselles.

Veïns del Carme de Reus tanquen tres edificis ocupats per «màfies» en 72 horesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El barri del Carme ha registrat, entre dilluns i dimecres d’aquesta mateixa setmana, un total de tres ocupacions il·legals d’habitatges ubicats al número 2 del carrer Arquitecte Caselles, el número 41 del carrer Baix del Carme i el 22 d’Alt del Carme. En els tres casos es tracta de blocs complets i que pertanyen a propietaris amb nom i cognoms, mai a entitats bancàries. Els qui hi van accedir eren «grups de joves, nois» que en cap dels immobles van forçar la porta d’entrada: en un d’ells es van colar rebentant la persiana d’uns baixos que connecten amb l’escala i, en els altres dos, enfilant-se als balcons i trencant les finestres. Abans d’assaltar els edificis, els havien estat vigilant durant hores.

El propi veïnat, i també a través del sistema de delegats de carrer amb què compta l’Associació de Veïns L’Harmonia del Carme, va donar la veu d’alarma i, amb la col·laboració de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra, que «han respost quan se’ls ha trucat», van fer fora el que consideren «màfies» l’endemà o en els dies posteriors a que es consumessin les ocupacions. El president de L’Harmonia del Carme, Josep Machado, recorda que «no és funció dels veïns haver d’estar pendent d’aquestes qüestions ni fer fora ningú» i apunta haver rebut amenaces, «tant jo com els veïns», pel seu paper en aquest aspecte. Xifra en una dotzena els edificis il·legalment ocupats al barri i demana a l’Ajuntament «que s’impliqui més en aquesta problemàtica a través de totes les àrees en què pot fer-ho, des de la de serveis socials a la d’urbanisme».

Respecte en casos de necessitat

La de les ocupacions, continua Machado, «és una de les qüestions que més preocupa el barri i està a l’ordre del dia». El president de L’Harmonia del Carme sosté que «tot i que ens diguin que no n’hi ha, es tracta de màfies, més grans o petites» perquè «quan hi ha una ocupació, les funcions es reparteixen: n’hi ha un que punxa la llum, un que canvia panys, un que enganxa l’aigua... Són els mateixos i tots es coneixen». En els tres últims episodis «no es tractava de famílies, eren nois», concreta, i diu que «som els primers que respectem les persones que tenen necessitat i que no generen cap molèstia, però el que no volem són màfies i conflictes».

Al 2 del carrer Arquitecte Caselles, l’ocupació es va produir dilluns al vespre. Alertada pels veïns, la policia s’hi va desplaçar, «els vam demanar que posessin un precinte» i els ocupes, que es van sentir intimidats, van acabar sortint més tard de la casa. «Vam entrar, vam treure un matalàs i motxilles que hi havien deixat a dins i, amb un serraller, vam canviar els panys. Ja tenien llum i aigua», apunta Machado. Al 41 de Baix del Carme, l’ocupació es va fer també dilluns i es va actuar dimarts. La situació es va resoldre «de matinada i amb una detenció per una agressió amb arma blanca a un home que estava al carrer». «La policia els va fer baixar, els va identificar i es van quedar fora», explica el president. El propietari ha tapiat ara les finestres i s’han posat cadenats a les portes. Al 22 d’Alt del Carme, entre dimarts i dimecres, «els veïns ho van veure, van fer sortir els qui havien entrat i hem clavat les balconeres».

El 41 de Baix delCarme, tapiat.

Veïns del Carme de Reus tanquen tres edificis ocupats per «màfies» en 72 horesOlívia Molet

tracking