Diari Més

Economia

La Hispània, l'skatepark i dos centres cívics s'executaran a Reus abans de 2023

El Pla d’Inversions 2019 destina 661.000 euros a redactar la documentació d’obres que es portaran a terme durant el mandat

Una imatge actual de l'skatepark, al parc dels Capellans.

La Hispània, l'skatepark i dos centres cívics s'executaran a Reus abans de 2023Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pla d’Inversions de 4,3 milions d’euros que, en el ple del 31 de juliol, el govern en solitari va aprovar reserva 661.000 euros per a l’elaboració d’una dotzena d’estudis, plans directors i plans executius d’obres. No es tracta, doncs, de finançar els treballs en ells mateixos sinó la redacció de la documentació que guiarà les intervencions, les quals s’executaran de manera programada al llarg del mandat 2019-2023. Després de quatre anys on la manca de planificació s’havia revelat com el principal argument de l’oposició en la seva tasca fiscalitzadora de l’acció de govern, Junts per Reus, ERC i Ara Reus arrenquen aquesta nova etapa traçant línies mestres.

Dels 12 projectes, el de la construcció de nou habitatge social i aparcament a la Hispània s’endú 350.000 euros, més de la meitat del total de recursos destinats a aquest apartat per donar forma a la que va ser una de les promeses destacades de Carles Pellicer durant la campanya del 26-M. En aquest sentit, la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, explicava durant la presentació del Pla d’Inversions i dels pressupostos 2019 que «el govern se sent particularment orgullós d’aquesta proposta, que és de calat social i amb visió de ciutat».

Tal com es va detallar al moment de donar-la a conèixer, la futura intervenció a la Hispània –la zona blava de la riera Miró– hauria de passar per la construcció d’habitatge públic, una zona verda i un nou pàrquing subterrani de dues plantes. Igualment es vol recuperar l’antiga escola Rubió i Ors per tal de convertir-la en un equipament «que potenciï la vida associativa».

Part de les promeses electorals

La segona quantitat més gran, 150.000 euros, anirà destinada a plans directors de via pública. Per darrere hi ha el projecte executiu d’un parc de lliscament, és a dir, el nou skatepark obert a altres disciplines –30.000 euros– i el plaper construir dos centres cívics –25.000 euros per estudi– que serien el Centre Cívic Gregal i el Centre Cívic Pastoreta. Pel que fa al parc de lliscament, el govern –llavors amb Ara Reus al capdavant de Rellsa– va anunciar al febrer una col·laboració amb les federacions espanyola i catalana de patinatge per dissenyar l’espai. La primera opció és ubicar-lo al Parc dels Capellans, on hi ha l’skatepark que a l’abril es va dotar de nous elements i que torna a mostrar un estat de degradació important.

Els dos nous centres cívics van ser, igualment en campanya, una de les propostes d’ERC per generar els que serien el setè i el vuitè equipament d’aquest tipus a la ciutat i «crear a noves centralitats». D’acord amb el nou Reglament de Participació, els centres cívics s’haurien de dissenyar de forma participativa.

El projecte per la reforma viària dels carrers de Miró i Santa Helena, i l’estudi urbanístic que ha de repensar la connexió del carrer Ample i el passeig Mata costaran 20.000 euros cadascun. Amb 10.000 euros es revisaran els carrers de Joan Ramis i del Canal. Fins a 9.000 s’invertiran en analitzar la viabilitat de fer per a vianants el raval Santa Anna, una altra promesa de Junts, i en la configuració de la Ronda Nord que faci créixer la ciutat. El projecte de la vorera sud de l’avinguda Sant Jordi es quedarà 8.000 euros i el de la plaça Comte de Reus, 8.000.

El Roser, càmeres i il·luminació

Els 4,3 milions d’euros del Pla d’Inversions 2019, que sorgeixen de 3,5 milions de romanents de l’exercici 2018 i una operació de crèdit de 750.000 euros, també pagaran obres. A més del Centre Social El Roser, que s’executarà íntegre amb 2 milions d’euros, s’enllestirà la reforma del Camí de Valls, s’enjardinarà l’avinguda Josep Laporte, es desplegarà la segona fase del Pla de Videovigilància o es remodelarà el Parc de Mobilitat, entre altres.

tracking