Diari Més

Salut

La Fundació per la Investigació del Càncer es dissol i passarà a l'Hospital de Reus

El moviment, que serà efectiu a finals d’any, es realitza perquè l’entitat de dret públic del CatSalut assumeixi també la FUNCA

Una imatge d'arxiu de les instal·lacions del Sant Joan.

La Fundació per la Investigació del Càncer es dissol i passarà a l'Hospital de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fundació per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA), que elabora entre altres el Registre de Càncer de Tarragona i coordina els programes de detecció precoç de càncer de mama i de còlon a la demarcació, es dissoldrà com a tal i quedarà integrada a l’Hospital Sant Joan de Reus. El moviment, que «es farà efectiu a finals d’any», servirà «perquè la FUNCA pugui passar a formar part de l’entitat de dret públic que, en els propers mesos, constituirà el CatSalut» i que ha d’assumir la gestió del Sant Joan, tal com detallen fonts de la pròpia Fundació al Diari Més.

La decisió la va materialitzar el patronat de la FUNCA el passat 10 de juliol i implicarà una «cessió global d’actius i passius a favor de l’entitat Hospital Sant Joan de Reus SAM». L’Hospital subrogarà també tots els drets i obligacions de la Fundació, fet que comportarà una successió d’empreses per a la plantilla de la FUNCA, els treballadors de la qual passaran llavors a ser-ho del Sant Joan.

Com a part de les feines que desenvolupa actualment la FUNCA, que abasta la Regió Sanitària del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, hi ha la investigació epidemiològica i la prevenció del càncer. Més enllà del de mama i el de còlon, la Fundació també intervé en el de coll d’úter amb accions puntuals en l’avaluació de l’impacte de la detecció precoç. I col·labora amb la Lliga contra el Càncer en temes de tabaquisme o alimentació. A través d’aquest acord, la Fundació per a la Investigació i Prevenció del Càncer es convertirà en una altra de les parts de què el CatSalut es farà càrrec amb la futura entitat de dret públic.

El traspàs va «sobre calendari»

Al desenllaç del darrer ple de l’Ajuntament de Reus, celebrat el 31 de juliol, el regidor de Salut, Òscar Subirats, apuntava en relació a l’evolució de les converses amb el CatSalut que «s’ha estat treballant durant l’estiu i, igualment, en els mesos anteriors, en les diferents taules tècniques per fer possible que a finals de 2019 es pugui fer realitat» l’entitat de dret públic. I precisava que «s’està complint el calendari». Subirats ha estat nomenat president de l’empresa Hospital Sant Joan. En aquest sentit, apuntava que «els consells d’administració existiran fins que es creï la nova entitat de dret públic».

L’anunci per la dissolució de la FUNCA i la seva integració al Sant Joan el va signar l’anterior presidenta de l’Hospital, Noemí Llauradó, i té data del 26 de juliol, pocs dies abans de donar el relleu a Subirats. L’acord per traspassar la gestió de l’Hospital Sant Joan de Reus i l’atenció primària de Sagessa al CatSalut «estableix que la Generalitat crearà una nova entitat de dret públic» que agafi les regnes de l’atenció sanitària «i que es farà també càrrec del deute pendent per la construcció del nou hospital», tal com havia expressat la mateixa Llauradó, a preguntes del PP, en el ple del passat mes d’abril, on va oferir-se de manera pública la darrera informació sobre aquest àmbit.

En dues fases

La creació de l’entitat «està prevista en dues fases: en la primera es determinarà la valoració dels actius i passius a traspassar i la segona servirà per constituir aquesta nova empresa pública», afegia Llauradó, que explicava que «la data final de tot el procés està programada a desembre de 2019».

A principis de juliol, i a la Comissió de Salut del Parlament, Llauradó valorava que el del Sant Joan «era un model de fa 30 anys que va ser referència al país, però en 30 anys les coses canvien molt» i que, per això «una població més envellida amb més malalties cròniques, més necessitat de tecnologia mèdica i de medicació, no es podia sustentar des d’un Ajuntament». El canvi «possibilitarà que, des de l’Hospital Sant Joan de Reus, amb Joan XXIII i Verge de la Cinta es pugui liderar l’atenció sanitària del sud de Catalunya».

tracking