Diari Més

Comerç

Els paradistes del mercat s'adapten a la bossa reutilitzable i la carmanyola

Xifren en un 10% els clients que rebutgen el plàstic i valoren que «cada cop són més» i que portar el ‘tupper’ «no és problema»

Un client demana que li posin la seva compra en una bossa de roba, a la Polleria Rosa Riba.

Els paradistes del mercat s'adapten a la bossa reutilitzable i la carmanyolaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada cop són més els clients dels mercats municipals que acudeixen a fer la compra amb una bossa reutilitzable o que demanen que els productes se’ls serveixin directament en una carmanyola pròpia i no en safates o embolcalls de plàstic. Tot i que, segons estimacions dels paradistes, els qui avui fan aquest gest «serien un 10%» de les persones a què regularment atenen, sí que «en els últims sis mesos s’ha notat un increment: abans gairebé ningú portava la bossa o el tupper de casa i fa un temps que alguns sí que ho fan i demanen que els hi posis els productes a dins, sense plàstics». Adaptar-se a aquesta nova forma de comprar, que els clients estan començant a incorporar «per consciència però també per estalviar-se el preu que té la bossa de plàstic», no representa, en general, un problema per als venedors.

Ildefons Vidal, president dels paradistes del Mercat Central, explica que «porto cinc anys treballant al negoci familiar però antigament ja hi havia estat i, fa 15 o 20 anys, la gent utilitzava molt la carmanyola. Durant un temps, per males costums o comoditat, o perquè nosaltres mateixos donàvem la facilitat de la safata i la bossa de plàstic, això va canviar. Ara, amb la consciència social del no al plàstic, molts estan tornant a portar la seva carmanyola, el seu pot de vidre, la bossa de tela o la biodegradable. Ho trobo positiu perquè genera menys residus». És precisament «molta gent gran que està recuperant aquesta manera de fer» en la seva compra «i altres que se n’adonen, i et pregunten si també ho poden fer».

«Costa però es va veient més gent», afegeix Vidal, que recorda que «fer pagar la bossa generava cert conflicte amb el client que, de vegades, no entenia per què li demanaves». Des de Mercats de Reus «s’han fet campanyes per donar bosses de tela o reciclables» i és possible que pròximament se’n posi en marxa alguna de nova. «Les balances d’avui dia ho faciliten tot i, fent la tara, no és un inconvenient utilitzar la carmanyola en lloc dels nostres recipients», concreta Vidal, que apunta que «els envasos també generen un cost dins de l’empresa que, tot i ser petit, és millor si no tenim».

També des del Mercat Central, Jordi Caballé, de la Polleria Rosa Riba valora que «fa sis mesos que veiem carmanyoles i bosses de roba» i que «el que és una mica incòmode és que hi hagi gent que ho porta i gent que no. Si tothom vingués amb la carmanyola, configuraríem un accés directe a la bàscula. Amb tot, tal com està ara, també es pot fer bé». Des de la Cansaladeria Bonet, detallen que «només hem de fer una tara, traiem el pes del recipient que ens porten i hi posem el producte. No s’enreda ningú».

Opció biodegradable

Al Mercat del Carrilet, els paradistes tenen la sensació que el rebuig al plàstic està arribant més a poc a poc. Carme Gassull, de la Cansaladeria Xarcuteria Gassull explica que «vam passar-nos a les bosses biodegradables, que valen deu cèntims. Vam comprar una tongada de 500 bosses i, en 15 dies n’hem hagut d’encarregar 500 més». De safates de plàstic, «en gastem prop de 150 a la setmana». «De vegades, hem repartit bosses de roba i no són molts els que les fan servir. Però, si algú ve amb la carmanyola, l’atenem i és fàcil», afegeix Gassull, que diu que «tant de bo es difongués més i tothom ho portés de casa». Des de la Pollastreria Dolors expliquen que «gairebé ningú du carmanyola, i només alguna bossa reutilitzable».

tracking