Diari Més
María Jesús Lerín

Directora del Programa San Rafael

Salut

«La teràpia no canvia però el Centre d'Alzheimer serà un lloc privilegiat»

L’Associació d’Alzheimer Reus i Baix Camp espera 40 places concertades i oferirà tallers de memòria a persones sanes

Maria Jesús Lerín, a la dreta, amb un dels usuaris a l'espai San Rafael.

Maria Jesús Lerín, a la dreta, amb un dels usuaris a l'espai San Rafael, l'Associació d'AlzheimerOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—La important tasca de l’Associació d’Alzheimer Reus i Baix Camp, i la que vostè fa com a directora del Programa San Rafael, han rebut recentment un reconeixement.

—Va ser un reconeixement, en el Sopar Solidari de la Fundació PortAventura, a la labor de l’associació i, com a cares visibles, a la Teresa Besora, l’anterior presidenta que va iniciar amb mi els moviments pel nou centre d’Alzheimer, i a mi. Va ser un homenatge perquè, fa temps, vam ser visionaris.

—A quantes persones atenen, ara, des de l’associació?

—Al Centre de Dia tenim 43 usuaris i a l’Espai San Rafael n’hi ha ara 25. A domicili treballem més o menys amb 16 persones.

—Com s’està preparant el trasllat al Centre d’Alzheimer Fundació Rosa Maria Vivar?

—Abans de pensar en el trasllat, per nosaltres és important que acabi l’obra. Pensem que estarà enllestida al setembre. Després, vindrà el procés d’inscripcions. De fet, ja hi ha gent que s’ha acostat a l’associació per informar-se. Els terminis s’estan complint i creiem que podrem estar aviat al nou centre.

—Hi aniran tots els usuaris actuals?

—Sí perquè, en principi, el trasllat implicarà tots els serveis. Tots els treballadors estarem en un mateix lloc. El nou centre tindrà quatre espais. Un d’ells serà la unitat d’estimulació cognitiva, que és l’actual Espai Sant Rafael, i el Centre de Dia també es portarà allà sencer. Com que el centre nou té més capacitat, a banda dels usuaris actuals s’obrirà una llista d’inscripcions.

—Què s’ha construït i què resta encara per aixecar, al nou centre del carrer Antoni Planàs i Marca?

—L’estructura ja està enllestida, falten els jardins i la instal·lació interior. Resta col·locar el pladur, les divisions dels despatxos, tot i que ja es pot apreciar on estaran les aules i quina serà la forma que tindran.

—Què suposarà el canvi d’ubicació?

—Suposarà un canvi a millor. És evident que el programa serà el mateix, les teràpies per als usuaris seran les mateixes, però en un lloc privilegiat. Disposar de sala per fer l’estimulació sensorial o tenir jardins per poder sortir és important. Hi haurà sorra de platja, gespa, diferents olors. Les persones usuàries es podran dividir segons les alteracions cognitives o conductuals.

—Oferiran places concertades?

—Estem treballant amb la Generalitat i, en el futur, crec que n’hi haurà. Estem en ple tràmit que ens ho concedeixin. El compromís hi és i n’hem demanat 40, la meitat de l’ocupació.

—Serà centre de dia o també residència?

—No, serà centre de dia. Estarà obert de 10 a 18h, amb una hora al davant i una al darrere d’acollida, i les teràpies es faran de 10 a 13 i de 15 a 18h. No està previst, ara mateix, que sigui residència. La nostra prioritat és començar el centre de dia i omplir-lo.

—A banda, hi haurà una unitat d’estimulació cognitiva.

—Estarà al costat del centre de dia i hi aniran persones amb alteracions de la memòria, deteriorament cognitiu i primeres fases de l’Alzheimer. És el que hi ha a l’Espai San Rafael. Allà també es faran tallers de memòria per a persones sanes. La memòria s’ha d’exercitar.

—Què diria a qui tingui un diagnòstic d’Alzheimer i busqui on acudir?

—Que s’acosti a l’associació. Tenim un servei d’orientació i assessorament gratuït i, dependent de les necessitats de la persona, es podria fer ja el servei o posar en llista d’espera. Es diu que hi ha unes 7.000 persones a la demarcació amb Alzheimer.

—Com és el seu programa?

—El programa San Rafael va néixer l’any 2000. Està creat per mi però han aportat tots els professionals que han treballat a l’associació i està viu. El primer objectiu és treballar amb teràpies no farmacològiques i intentar cuidar el millor possible.

tracking