Diari Més

Política

L'oposició de Reus rebutjarà en bloc el nou pla d'inversions i el pressupost 2019

PSC, CUP i Cs no fan esmenes i deixaran sol el govern dimecres amb uns comptes «continuistes» i que «no atenen a les persones»

Una imatge d'arxiu del ple d'investidura de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer.

L'oposició de Reus rebutjarà en bloc el nou pla d'inversions i el pressupost 2019Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

PSC, CUP i Cs, els tres grups que conformen l’oposició a l’Ajuntament de Reus, votaran en contra dels nous pressupostos municipals i del pla d’inversions 2019 dibuixats pel govern en majoria (Junts per Reus, ERC i Ara Reus), durant el ple extraordinari que ha de celebrar-se aquest dimecres a partir de les nou del matí. Cap de les tres formacions ha presentat esmenes en el limitat marge de temps per a fer-ho des que, dijous 25 de juliol, el govern els exposés per primer cop els expedients en comissió informativa. Ni abans ni tampoc després d’aquesta data el govern ha mantingut converses amb l’oposició en aquest sentit. L’oposició considera els comptes «continuistes» respecte al 2018, quan Junts, ERC i Ara Reus van aprovar-los exhaurint la segona qüestió de confiança de l’alcalde Carles Pellicer, lamenta que «no donen resposta a les necessitats de les persones», critica que inclouen «punts de discrepància absoluta» entre els mateixos partits que els han elaborat i recorda que «no se’ns ha tingut mai en compte».

El govern va presentar de forma pública el 23 de juliol, i aprovarà aquest dimecres amb tota probabilitat en solitari, un pla d’inversions 2019 amb 4,3 milions d’euros: 3,5 provenen dels romanents amb què es va tancar l’exercici 2018 i els 795.000 euros restants, d’una operació de crèdit que es concertarà vinculada al pressupost de 2019, el qual reemplaçarà el prorrogat de 2018.

Mariluz Caballero, la regidora d’Hisenda, apuntava en aquell moment que «un gruix rellevant de les inversions les destinarem a realitzar els estudis de projectes que es portaran a terme al llarg del mandat 2019-2023». El pla facilitarà, amb 2 milions, l’obra del Centre Social El Roser. Del nou pressupost, Caballero precisava que «serà l’adaptació de les despeses a l’increment d’ingressos», xifrat en 1,9 milions, i que «té poca càrrega política».

Martín: «És el mateix»

El portaveu del grup municipal del PSC, Andreu Martín, ha detallat aquest dimarts al Diari Més que «gairebé segur que no farem esmenes. Hem estat revisant els comptes i veiem que el fet de tenir majoria no canvia el govern: és el mateix que era abans però ara no necessita suports». «Si haguéssim de plantejar-nos esmenes, gairebé hauria de ser una esmena a la totalitat» ha afegit el socialista, que ha dit que «es tracta d’un pressupost continuista» i que «en alguns aspectes, hi ha una inacció total tot i tenir l’oportunitat, ara desaprofitada, de formular un pressupost pel mig any que queda».

Martín ha expressat que, entre altres qüestions, «tenim dubtes que el tema del nou concurs de la brossa hagi quedat recollit. Ens diuen que sí però és difícil de saber amb els números de què disposem» i que «hi ha partides molt importants, de l’àmbit social i de l’àmbit de les persones, on no hi ha millores respecte al 2018 tot i que s’hi destinen pràcticament la meitat dels recursos que a municipis com ara Tarragona». «No hi ha voluntat política de fer gestió en determinats àmbits», ha afegit Martín, que ha definit els comptes com «decebedors». Un punt que ha sorprès l’oposició és el de la transformació d’El Roser en centre social, l’estrella del pla d’inversions. Aquesta era una idea traçada per Junts però, en campanya, ERC va proposar que es destinés El Roser a biblioteca o residència d’artistes. Al final, serà centre social. «Les propostes que suposaven una alternativa a la manca de visió del govern, no hi són», ha conclòs el portaveu del PSC.

En relació a l’accés que l’oposició ha tingut a la documentació que s’aprovarà aquest dimecres al ple, Martín ha explicat que «està en una estança de l’Ajuntament, on hi ha una fotocopiadora, ja que els originals no poden sortir» i ha dit que «després, cada còpia l’hem d’escanejar per facilitar-la a la resta de regidors del grup». «Algun cop abans, quan el govern negociava, passava la informació en digital», ha conclòs.

Llorens: «No hi ha projecte»

Marta Llorens, portaveu del grup de la CUP, ha valorat sobre el pla d’inversions i el pressupost que «des de la nostra posició d’oposició frontista i dura que ens toca, votarem en contra de tot». «Com podem votar pressupostos si no hi ha cap mena de projecte presentat pel govern conjunt?», s'ha preguntat, i ha recordat que «dins els pressupostos i les inversions posen el Centre Social El Roser, un punt de discrepància absoluta entre Junts i ERC durant el període d’eleccions». «Existeix un projecte de ciutat tal com defensava ERC? Veiem que no», ha afegit la cupaire, que ha dit que «és simplement un repartiment de cadires, de regidories estanques, que no donen resposta a les necessitats de les persones».

García: «Ningú ha contactat»

Des de Cs, la portaveu Débora García ha subratllat que «el 2018, el govern va prorrogar pressupostos i el que era el seu regidor d’Hisenda ho va atribuir a la incapacitat dels grups per pactar» mentre que, ara, «per al ple de pressupostos, en la tònica del govern, ningú ha contactat amb nosaltres». «Com és lògic, no donarem suport a uns pressupostos que no ens han tingut en compte», ha afegit, i ha precisat que «els pressupostos són per complir-los i els de l’Ajuntament no es compleixen» perquè «es preveu destinar unes quantitats a determinades partides i després l’import real gastat és molt superior».

tracking